Kostenoverzicht van de meest populaire glassoorten

Stel, je wilt het enkele glas in je woning vervangen door dubbel glas. Dan ben je goed bezig want naast dat dit veel duurzamer is, bespaart het je maandelijks kosten voor verwarming. Maar dan komt het: er zijn zoveel verschillende soorten. Wij zetten de meest populaire glassoorten op een rijtje, met daarbij een kostenindicatie. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en wat de beste keuze voor jou is.

HR glas

HR glas is dubbel glas dat voorzien is van een speciale coating die warmte terug naar binnen straalt zodat je optimaal profiteert van de warmte. In de zomer heb je hiermee ook meteen minder last van de warmte van de zon van buiten. Daarnaast is HR glas voorzien van een spouw (de ruimte tussen twee glasplaten) met een vulling van edelgas, die zorgt dat de warmte binnen en de kou buiten blijft.

HR glas is er in verschillende varianten, van HR tot HR+++. Deze laatste is het meest zuinig maar ook het duurste. ‘Gewoon’ HR glas, dus zonder plusjes, zit rond de €130 per vierkante meter. Dit is dan exclusief plaatsen etc.

Bij het verstrekken van een bouwvergunning, ook voor verbouwen, stellen gemeentes tegenwoordig eisen aan de duurzaamheid en dus ook aan de isolatie middels dubbel glas. Regulier dubbel glas is niet meer voldoende, bovendien wordt er subsidie verstrekt op energiezuinig glas. Daarom is onderstaande het meest gekochte HR glas.

HR++ glas

De isolatiewaarde (U) van HR++ glas is kleiner dan 1,2. Hoe lager het getal, hoe hoger de isolatie, en dus ook de besparing. ‘Gewoon’ HR glas heeft een isolatiewaarde U van 1,7 of hoger. Met HR++ glas behaal je per vierkante meter een besparing van ongeveer €23 op jaarbasis in vergelijking met enkel glas. Hierdoor kun je dus makkelijk honderden euro’s per jaar besparen als je al je enkel glas vervangt door HR++ glas. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €140 per vierkante meter. Dit is inclusief opmeten, montage, verwijdering van het oude glas en bijvoorbeeld kit. Oftewel, voor dit bedrag ben je ineens helemaal klaar. Natuurlijk verschilt de prijs per opdracht, daarom is het goed om altijd een offerte op te vragen bij de specialist. Effectief kun je dus stellen dat je na 5 tot 6 jaar je investering terugverdiend hebt bij HR++ glas, dan rekenen we een eventuele subsidie niet mee.

Driedubbel glas

De nieuwste innovatie op het gebied van duurzaam glas is driedubbel glas. Dit is nog energiezuiniger dan HR glas en gaat waarschijnlijk de toekomst voor plaatsen van glas in woningen worden. De naam verklapt het al: het gaat hier om drie glasplaten met daartussen spouwen. Op dit moment is het nog zo nieuw dat het ook wel behoorlijk duur is, dit komt minimaal op €170 per vierkante meter.