Hoeveel geld kan je tegenwoordig lenen?

Soms doet er zich in jouw leven een situatie voor, waarin je iets kan en wilt kopen, maar waarvoor jouw spaargeld niet voldoende is. De kans wil je niet voorbij laten gaan. Een lening aanvragen kan dan een goede oplossing zijn. Voor een auto heb je een minder grote lening nodig dan voor een huis. Maar hoeveel geld kun je tegenwoordig lenen?

Is er een maximumbedrag?

Er is niet een bedrag te noemen dat voor iedere Nederlander het hoogst mogelijke bedrag is om te lenen. Dit is voor ieder persoon anders, omdat het van verschillende factoren afhangt.

Waar hangt het vanaf?

Allereerst wordt er gekeken naar de hoogte van jouw inkomen. Dit zegt namelijk veel over hoeveel je per maand kunt afbetalen en het risico dat de bank loopt.

Ook kijkt de kredietverstrekker naar jouw leeftijd. Je kunt vanaf 21 jaar geld lenen. Bij veel kredietverstrekkers zit er ook een maximumleeftijd van 65 tot 75 jaar aan een lening vast. Het risico wordt voor de kredietverstrekker namelijk groter naarmate iemand ouder wordt.

Vervolgens kijkt de verstrekker naar jouw type dienstverband. Heb je een tijdelijk contract of een vast contract? Dit bepaalt ook het risico op een situatie waarin je het geld niet meer kunt afbetalen.

Daarnaast wordt er gekeken naar jouw gezinssamenstelling. Woon je alleen of heb je een gezin met drie kinderen? Ben jij de kostwinner of verdien je samen met jouw partner geld.

Als laatste worden jouw openstaande leningen en BKR-coderingen bekeken. Er wordt dan gekeken naar leningen en eventuele betalingsregelingen die op jouw naam staan. Als je al een lening op jouw naam hebt staan, kun je bij een tweede lening minder lenen.

Meerdere leningen

Het is mogelijk om meerdere leningen tegelijk te hebben. Zoals gezegd, kan je alleen voor een tweede lening minder lenen. Het kan daarom gunstig zijn om jouw lening over te sluiten. In plaats van de twee leningen, vraag je een nieuwe lening aan. Dit kan honderden euro’s besparen en zorgt voor een hoger maximaal te lenen bedrag. Ook zorgt het voor meer overzicht, doordat je nog maar een bedrag per maand hoeft te betalen. Een lening oversluiten kan geld kosten, maar bij sommige websites is dit gratis. Oriënteer je daar dus goed op.