Incassobureau inschakelen als particulier

Heb jij geld geleend aan iemand en wil degene niet terug betalen? Lees in dit artikel tips en tricks voor een incassobureau inschakelen als particulier.

Wanneer je als particulier geld geleend hebt aan iemand dan wil je dit uiteraard wel weer terug ontvangen. Zeker bij vrienden of familie is het niet aan te raden geld uit te lenen, want vaak wordt er te makkelijk gedacht over terugbetalen. Immers een goede vriend of een familielid zal je situatie toch wel begrijpen. Echter wanneer jij je geld zelf nodig hebt, of gewoon die schuld nu eindelijk eens wilt innen, dan kun je een incassobureau inschakelen als particulier. Dit artikel geeft tips waar je rekening mee moet houden.

Waar moet je aan denken bij een incassobureau inschakelen als particulier?

Zowel voor bedrijf als particulieren gelden dezelfde regels wanneer je een incassobureau gaat inschakelen. Ten eerste moet je de uitstaande schuld, de hoogte ervan en de datum van terugbetaling kunnen onderbouwen. Voor je een incassobureau inschakelt als particulier, zul je dus een dossier op moeten bouwen. Dit is ook direct de eerste tip bij geld uitlenen als particulier: schrijf altijd een contract met daarin de hoogte van het bedrag en de voorwaarden, waaronder de datum van terugbetaling. Zet er bij dat het een direct opeisbare schuld is. Zo voorkom je dat iemand er onderuit kan komen.

Hoe kun je jouw schuld zwart-op-wit krijgen?

Stel je hebt jouw vriend, broer, zus, neef of aan een andere persoon geld uitgeleend, jullie hebben mondeling afgesproken dat hij of zij wanneer het loon weer ontvangen is, het geld terugbetaalt. Echter nu wil degenen niet terugbetalen of zegt zelfs dat hij of zij helemaal geen geld van je geleend heeft. In dit geval heb je een probleem. Een aantal tips hiervoor zijn:

  1. Stuur een aangetekende brief waarin je aangeeft dat hij of zij een schuld bij jou open heeft staan en dat geen reactie sturen als bevestiging wordt gezien. Je kunt bij de hoogte van de schuld een hoger bedrag invoeren. Stel iemand heeft een schuld staan van 500 euro, vul dan 5000 in, de kans dat iemand reageert met “het was maar 500 euro” is ineens veel groter en jij hebt direct de benodigde bevestiging op papier.
  2. Neem jullie telefoongesprekken op. Je hoeft de ander hier niet over in te lichten.

Wanneer je advies wilt, neem dan contact op met een incassobureau.