Hoeveel kost vloerverwarming?

Vloerverwarming lijkt dé oplossing voor woningen. Het is niet alleen heel fijn om in de winter op een warme vloer te lopen. Het is ook een betere manier van het verwarmen van je huis. Je kunt het zowel bij nieuwe als bestaande vloeren realiseren. Maar, wat zijn de kosten voor dit project onderaan de streep? We vertellen het je in deze blog.

Stel we nemen een gemiddelde woonkamer als voorbeeld. Dan moet je ongeveer rekenen op 750 euro tot 800 euro vanaf 10m2. Dit kan oplopen tot 1700 euro tot 1900 euro bij 80 m2. Een fikse investering dus. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren en bijkomende kosten, zoals montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden. Net zoals materiaal-, arbeids- en afvoerkosten. Radiatoren en pijn dat verwijderd moet worden. Ook moet je rekening houden bij een bestaande vloer dat de vloer wordt opengebroken. Een tegelzetter en een installateur. Het zijn allemaal kosten waar je rekening mee moet houden.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Wil jij alle radiatoren verwijderen en volledig overstappen op vloerverwarming? Dan kies je voor hoofdverwarming. Bijverwarming kies je wanneer je jouw woonkamer wil voorzien van extra warmte. Voor hoofdverwarming liggen de warmtebuizen dichter bij elkaar waardoor je meer materiaal nodig hebt dan wanneer je kiest voor bijverwarming.

Elektrische vloerverwarming of traditionele vloerverwarming?

Elektrisch of traditioneel is de eerste keuze die je zult maken. Traditioneel betekent dat de verwarming is aangesloten op je cv-installatie. Het is een betrouwbare en energiezuinige oplossing. Zuiniger dan elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is goedkoper in aanleg en kun je grotendeels zelf uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat de verbruikskosten van deze keuze hoger liggen dan als je kiest voor traditionele verwarming. Op langer termijn is de laatste optie dus goedkoper.

Overige kosten

Naast dat je materiaalkosten kwijt bent, zijn er ook een aantal onderdelen die je moet aanschaffen. Zo heb je een pompschakelaar nodig, deze kosten gemiddeld tussen de 65 en de 100 euro. Heb jij stadsverwarming? Dan kost het 75 euro om jouw vloerverwarming hierop aan te sluiten. Het is een meerprijs omdat het een complexere bezigheid is voor de installateur.

Daarnaast wil je natuurlijk de oude radiatoren verwijderen, want die heb je immers niet meer nodig. Dit kost gemiddeld tussen de 20 en 30 euro.