Hoeveel kost het onderhoud van een auto gemiddeld per jaar?

Een nieuwe auto is een dure investering waar je voor moet sparen. Echter zijn de kosten van het aankoopbedrag van je nieuwe bolide niet de enige kosten die bij een auto komen kijken. Het onderhoud van de auto kost ook jaarlijks een geld en het is verstandig om ook met deze kostenpost rekening te houden wanneer je een nieuwe of tweedehandsauto koopt. Maar hoeveel kost het onderhoud van een auto nou gemiddeld per jaar?

Je kan de kosten die komen kijken bij het onderhoud van een auto onder twee kostenposten plaatsen; vaste en variabele kosten. Onder de vaste kosten verstaan we de afschrijving, verzekering en voertuigbelasting en onder de variabele kosten rekenen we brandstofkosten, onderhoud en schoonmaak en reparatiekosten. Het bovenstaande rijtje is zeker iets om rekening mee te houden, maar het is van tevoren lastig in te schatten hoe hoog deze kosten gaan uitvallen.  Kosten waar je in ieder geval rekening mee moet houden, zijn je APK kosten.

De APK

De APK staat voor een algemene periodieke keuring. Wanneer je auto niet door deze keuring komt, mag hij de weg niet meer op en de keuring is dus verplicht. De keuring is bedoeld om auto’s te controleren op veiligheid, milieuvriendelijkheid en algemeen functioneren. De kosten van de keuring komen ongeveer uit op 50,00 euro per keuring. Wat slim is om te doen, is de APK keuring te combineren met een onderhoudsbeurt. Dit scheelt in geld en tijd. Hoe vaak je je auto moet laten keuren, ligt aan het voertuig waar je in rijdt. Ook iets om rekening mee te houden dus.

Onderhouden

Wanneer je auto mankementen vertoond, is het raadzaam om gelijk naar de garage te gaan in plaats van de APK afwachten. Je kan het onderhouden van je auto in drie onderdelen verdelen. De reparatie van slijtage, Tijd- of kilometer gebonden vervanging en onvoorziene reparatie. Het is lastig om de exacte kosten van deze reparaties in te schatten, maar het is handig om altijd rekening te houden met reparatiekosten.

Kosten drukken

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je zelf de onderdelen van je auto regelmatig checkt en dat je onderdelen tijdig vervangt. De winkel besteonderdelen.nl biedt verschillende onderdelen aan om je auto veilig te houden. Daarnaast is goede zorg voor je auto ook belangrijk. Zorg ervoor dat je bandendruk goed is en de olie ververst wordt.