Gokverslaving: wat is dat nou eigenlijk precies?

Gokverslaving is een aandoening waarbij iemand een oncontroleerbare behoefte heeft om te gokken. Het gokken kan zich uiten in het spelen van verschillende soorten kansspelen, het wedden op sport, het investeren in aandelen of het doen van andere soorten investeringen. Gokverslaafden voelen zich aangetrokken tot het gokken omdat ze denken dat ze op die manier snel geld kunnen verdienen of omdat ze een adrenalinekick krijgen tijdens het spelen. Helaas leidt gokken vaak tot verlies van geld en schulden, wat kan leiden tot allerlei problemen in iemands leven.

Wanneer is er sprake van een gokverslaving?

Gokverslaving wordt officieel erkend als een aandoening door de World Health Organization (WHO). In de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), de internationale classificatie van aandoeningen, wordt gokverslaving omschreven als een ‘impulscontrolesaandoening met verhoogd risico op schadelijke gevolgen’. Om te bepalen of er sprake is van een gokverslaving, wordt er gekeken naar het gedrag van iemand. De volgende criteria zijn hierbij belangrijk:

– Er is een oncontroleerbare behoefte om te gokken;

– Er wordt steeds meer geld en tijd besteed aan het gokken;

– Er ontstaan problemen in het leven door het gokken, bijvoorbeeld financiële problemen, relatieproblemen of problemen op het werk;

– Er worden allerlei maatregelen genomen om het gokken mogelijk te maken, bijvoorbeeld geld lenen of dingen verkopen;

– Er worden allerlei maatregelen genomen om het gokken te verbergen, bijvoorbeeld liegen tegen vrienden of familie over waar het geld vandaan komt of stiekem gokken;

– Er wordt steeds meer geld verloren met gokken en er wordt steeds vaker geld geleend om te kunnen blijven gokken;

– Er ontstaan fysieke of psychische problemen door het gokken, bijvoorbeeld slapeloosheid, eetstoornissen, depressies, angststoornissen of zelfmoordgedachten.

Wat zijn de gevolgen van een gokverslaving?

Gokverslaving kan leiden tot allerlei problemen in iemands leven. Financiële problemen zijn hierbij het meest voorkomende gevolg. Gokverslaafden kunnen erg veel geld verliezen met gokken, waardoor ze in de schulden raken. Dit kan leiden tot problemen met de bank, de huisbaas of andere crediteuren. Gokverslaafden kunnen ook in de problemen komen door het stelen van geld of het aangaan van schulden.

Daarnaast kunnen gokverslaafden ook problemen krijgen in hun sociale leven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ruzie krijgen met familie of vrienden over het go of kunnen ze geen sociale contacten meer onderhouden. Ook kan het werk of de studie in g door het gokken. Gokverslaafden kunnen immers afgeleid zijn door het gokken of kunnen verliezen waardoor ze niet meer in staat zijn om hun werk of studie goed te doen.

Tot slot kunnen gokverslaafden ook fysieke of psychische problemen krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, eetstoornissen, depressies of angststoornissen. Ook kunnen ze suïcidaal worden.

Hoe wordt een gokverslaving behandeld?

Gokverslaving is een aandoening waarbij iemand hulp nodig heeft om weer controle over zijn of haar leven te krijgen. Er zijn verschillende behandelmethoden die kunnen helpen om een gokverslaving te verminderen of zelfs te genezen. Zo kunnen medicijnen gebruikt worden om de behoefte om te gokken te verminderen of kan er gesproken worden met een psycholoog of psychiater om de problemen te bespreken. Soms is het ook nodig om in een kliniek te worden opgenomen, bijvoorbeeld wanneer iemand suïcidaal is of in een depressie zit.