De meeste mensen gebruiken veel internet. En elke dag. Zeker nu veel meer mensen gedwongen zijn om thuis te werken, ben je heel afhankelijk van het internet wat bij jou thuis is aangesloten. Omdat glasvezel internet de allersnelste vorm van internet is, is het niet gek dat je misschien wilt kijken of glasvezel ook voor jou een beschikbare optie is. Benieuwd hoe je kunt checken of glasvezelinternet ook bij jou thuis mogelijk is? Lees dan gauw verder.
Waarom glasvezel?
Volgens veel experts is glasvezel hét antwoord op de vraag hoe internet er in de toekomst uit gaat zien. Je maakt met glasvezel internet niet gebruik van de telefoonlijn (ook wel de ADSL genaamd) of de kabel, maar maakt gebruik van het glasvezel netwerk wat regionaal is aangelegd. De verbinding is ontzettend snel en een ander voordeel aan deze vorm van internet is dat het heel betrouwbaar is.
Check je postcode
Dé manier om erachter te komen of jij ook gebruik kunt gaan maken van glasvezel (in de toekomst) is om je postcode te checken. Na zo’n internet postcode check zie je wat voor aanbieders van glasvezel zich bij jou in de buurt bevinden, en kun je beginnen met glasvezel vergelijken. Verschillende providers zullen na zo’n postcode check namelijk aangeven of je misschien al bent aangesloten op een glasvezelnetwerk, of het überhaupt mogelijk is en of dit in de toekomst misschien wel gaat kunnen. Het lastige aan glasvezel is dat het namelijk ondergronds aangelegd moet worden en dit dus ook veel gedoe oplevert met de gemeente etcetera. Gelukkig zijn steeds meer gemeenten hier -dankzij de populariteit van glasvezel- al een stuk flexibeler in geworden.
Als je verschillende aanbieders van glasvezel gaat vergelijken, check dan altijd in hoeverre ze verschillen in snelheid.
Snelheid van glasvezel
Als je verschillende aanbieders van glasvezel gaat vergelijken, check dan altijd in hoeverre ze verschillen in snelheid. Welke snelheid bij jouw huishouden past, is ook afhankelijk van met hoeveel mensen je woont en hoeveel jullie gebruik maken van internet. Wanneer je een redelijk normale gebruiker bent, niet veel downloadt en maximaal met één ander persoon woont, dan is een 10 – 20 Mbps prima. Als je een groot gebruiker bent, is 50 Mbps of groter misschien beter geschikt. Er bestaan ook verbindingen van 100 Mbps, maar die zijn eigenlijk alleen bedoeld voor zakelijk glasvezel gebruik.
Hoe zien glasvezels er eigenlijk uit?
Wij begrijpen dat je misschien niet gelijk kunt visualiseren hoe glasvezels er nou eigenlijk uitzien. Glasvezel is letterlijk een vezel. Een vezel die sterker is dan nylon/propeen. Ze blijven sterk tot wel 300 graden en zijn dus goed bestand tegen hitte. Een groot voordeel van glasvezel is dat ze beschermd zijn tegen storingen van externe factoren, bijvoorbeeld door elektromagnetische velden.
Aanbieders van glasvezel
Het aantal aanbieders van glasvezel in Nederland blijft toenemen. Momenteel zijn de grootste glasvezel aanbieders, net als bij het aanbod van ADSL en VDSL KPN, T-mobile, XS4ALL en Youfone, met als uitzondering dat op het gebied van glasvezel Caiway ook een zeer populaire aanbieder is. Welke aanbieder jij kiest, is natuurlijk afhankelijk van welke beschikbaar is bij jouw postcode, maar ook afhankelijk van welke internetsnelheid bij jou past.