Dit zijn de kenmerken van een termijndeposito

Je kan op heel veel verschillende manieren sparen. Elke maand een vast bedrag in een sok onder je matras verstoppen, is natuurlijk al heel wat jaren niet meer de beste optie. Wat je wél kunt doen is kiezen voor termijndeposito. Over deze optie hebben we het in deze blog!

Laten we bij het begin beginnen: wat is een termijndeposito? We noemen dit ook wel een spaardeposito en het houdt in dat je een bepaald bedrag vastzet bij een bank. Dat vastzetten is een voor afgesproken periode. Hierover krijg je dan ook een vooraf gesproken rente. Met vast wordt bedoeld dat je het geld niet tussentijds kunt opnemen. Vaak is de rente hierdoor dan ook hoger dan wanneer je voor een gewone spaarrekening gaat. Je leent als het ware het geld een langere tijd aan de bank, zonder dat je het terug kunt krijgen. Je kunt hierbij kiezen voor een looptijd van bijvoorbeeld een jaar, maar ook voor 20 jaar. Hoe langer het geld bij het de bank staat, hoe hoger je rente zal zijn. Daarnaast geldt er ook een minimum inleg als je een termijndeposito wilt openen.

Samengevat zijn dit dus de kenmerken van een termijndeposito:

  1. Geld staat voor een langere tijd bij de bank
  2. Voor afgesproken rente én tijd
  3. Geld kun je tussentijds niet opnemen
  4. Hogere rente dan bij een gewone spaarrekening
  5. Er geldt een minimuminleg

Waarom zou je kiezen voor een termijndeposito?

Tegenwoordig krijg je voor je spaargeld haast geen rente meer. Hierdoor is sparen misschien wel heel veilig, maar totaal niet rendabel meer. Wie meer uit zijn of haar geld wil halen, zou dus naar de alternatieven moeten kijken. Zoals een termijndeposito. Dan kies je ervoor dat het geld voor een langere tijd niet bij jou staat, maar bij de bank.

Het is belangrijk dat je dit alleen doet met geld waarvan je weet dat je het binnenkort niet nodig hebt. Want op het moment dat je het geld wel wilt opnemen, is dat niet mogelijk. Nu zijn er ook banken waarbij je wel tussentijds kunt opnemen, maar dan betaal je wel een boete. En dat zou zonde zijn!