Dit is de best beveiligde kluis ter wereld

Er zijn op deze aardbol aardig wat indrukwekkende kluizen op te noemen. Denk bijvoorbeeld aan die van de Tower of London, waar de Britse kroonjuwelen liggen opgeslagen. Of wat te denken van de Federal Reserve Bank New York, waar er naar goudstaven opgeslagen liggen van meer dan 50 centrale banken, regeringen en internationale organisaties. Toch wordt er één kluis daadwerkelijk als de best beveiligde kluis ter wereld gezien; Fort Knox. Maar wat is Fort Knox eigenlijk?  We hebben het dus niet over kleine kluisjes voor het opbergen van een paar waardevolle dingen, maar om gigantische gebouwen. 

De kluis

Waar Fort Knox natuurlijk het meest bekend om is, is de goudopslag, ook wel de United States Bullion Depository genoemd. Al sinds 1937 wordt daar een groot deel van de goudvoorraad van de VS bewaard. In totaal zou er in de kluis ongeveer 5000 ton aan goud liggen. Het bijzondere aan Fort Knox is dat het grootste gedeelte van het fort onder de grond ligt. De kluis ligt in een diepe kelder onder de basis van het Amerikaanse leger. De toegangsdeur heeft een gewicht van maar liefst 250 ton.

De legerbasis

Naast het feit dat Fort Knox bekend staat als de best beveiligde kluis ter wereld, is het zoals net al eerder is vermeld ook een legerpost van de Verenigde Staten. De legerpost ligt in de voor de hand liggende plaats genaamd Fort Knox in de staat Kentucky. De legerpost bestaat uit meer dan 441 km². Over het bevolkingsaantal zijn verschillende cijfers naar buiten gebracht. Deze cijfers zijn niet alleen erg uiteenlopend, maar ook nog eens verre van recent. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen uit hoeveel mensen de populatie momenteel bestaat.

De geschiedenis

In 1861, toen Fort Knox nog Fort Duffield heette, werden er tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor het eerst versterkingen gebouwd op deze locatie. Na de burgeroorlog vond er amper nog activiteit plaats. Dit begon pas weer in januari 1918. Hiermee werd de basis voor Fort Knox gelegd.

Fort Knox werd vernoemd naar de eerste Amerikaanse minister van Oorlog, genaamd Henry Knox. In juli 1919 werd Fort Knox uitgebreid door het aankopen van 40 km² land. Daarmee begon ook de constructie van het eigenlijke fort. In de periode van de WOII werd Fort Knox omgevormd tot het opleidingscentrum van de gepantserde eenheden. Om deze omvorming te kunnen realiseren, moest het terrein opnieuw worden uitgebreid. In 1943 telde Fort Knox al 3820 gebouwen verspreid over 432 km².