De populariteit van NFT’s uitgelegd

Dat Bitcoins de laatste jaren steeds populairder zijn geworden, weten we natuurlijk allemaal. Echter is er ook een nieuwe speler op de markt: de NFT. Het nieuwe middel om te investeren is maar op weinig manieren vergelijkbaar met Bitcoin, maar lijkt op zijn manier in een korte tijd extreem populair te worden. Dat roept bij ons te vraag op: wat is NFT en wat maakt ze zo ontzettend populair?

NFT’s voor dummies

Laten we bij het begin beginnen. ‘NFT’ is een afkorting voor non-fungible token. Dit betekent eigenlijk zoveel als ‘onvervangbaar’. Het is niet te vervangen of wisselen door een duplicaat, zoals een briefje van vijf euro, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om te weten dat NFT’s zich niet richten op een bepaalde markt, maar meerdere soorten niches hebben. Zo worden NFT’s veel toegepast binnen het internet, maar ook in een markt als de kunstwereld. Wat de NFT dan precies is? Het recht op het kunstwerk (en niet het kunstwerk zelf, dus).  Ooit zijn NFT’s begonnen met gekleurde munten waar mensen mee gingen handelen, maar inmiddels is het veel meer dan dat.

Op de blockchain

Hoe gaat dit proces dan vervolgens in zijn werk? Wanneer de NFFT wordt geüpload op het internet, wordt deze geactiveerd. Hiermee krijgt het een plaatsje op de blockchain van Ethereum (deze kun je ook kennen als Ether). De blockchain is een soort logboek voor alle transacties van deze digitale markt bij elkaar. Ethereum is niet zomaar een naam: na Bitcoin is dit wereldwijd de meest populaire crypocurrency. Wanneer de NFT is geactiveerd, werkt dit als een digitaal eigendomsbewijs. De NFT is vervolgens asymmetrisch versleuteld.

Trivia

Wat maakt NFT’s nou zo anders dan andere vormen van online investeringen? Ten eerste is het opvallend aan NFT’s dat ze onverwoestbaar zijn. Staan ze eenmaal op de blockchain, dan kun je ze niet meer wijzigen of aanpassen. Ook kun je ze niet meer verwijderen (yup, NFT’s lijken net zo onverwoestbaar als oude nokia’s). Daarnaast is het ook niet mogelijk om NFT’s op te delen in kleinere stukjes, zoals dat bij Bitcoin bijvoorbeeld wel kan. Een NFT kun je alleen in zijn geheel bezitten, een kwart NFT bestaat dus niet.