De duurste begrafenis ooit – de top 10 beroemdste begrafenissen

Dat uitvaarten duur kunnen zijn, weten we. Maar de kosten kunnen ook de pan uit reizen! Dit zijn de duurste begrafenissen ooit.

10. Michael Jackson

De dood van de King of Pop was tragisch voor zijn vele fans wereldwijd. De oorzaak van de dood was lange tijd onduidelijk en of zijn persoonlijke arts er iets mee te maken had, was voor velen een theorie om direct te geloven. De doodsoorzaak was dan ook het vermengen van twee soorten medicijnen die niet samen konden. Toch was de King al langere tijd ziek en erg zwak geworden. Zijn afscheid was extravagant zoals Michael zelf ook was. Het kostte maar liefst 1 miljoen dollar. De begrafenis was live te volgen via de televisie.

9. Margaret Tatcher

Ook wel de Iron Lady. Die bijnaam verdiende ze omdat ze Groot-Brittanië met harde hand bestuurde en als vrouwelijke Prime Minister nergens voor terug deinsde. Haar begrafenis kostte 1,8 miljoen dollar.

8. Winston Churchill

Met zijn iconische look, de hamsterwangen, bolhoed en sigaar. Hij heeft twee keer aan het hoofd gestaan van de Britse regering. Van 1940-1945 en 1951-1955. Tien jaar later overleed hij in 1965. Queen Elizabeth stond bij hoge uitzondering een staatsbegrafenis toe. Zijn uitvaart kostte zo’n 4,2 miljoen dollar. De kist van Churchill ging per boot over The Thames, waar 300.000 mensen langs de kant stonden.

7. Princes Dianna

Het tragische ongeluk van Dianna wordt nog steeds benoemd, onderzocht en herdacht. Paparazzi zou de Lady Di de dood in hebben gejaagd. Alle onderzoeken concluderen dat het ongeluk een ongeluk was en dat het te wijten was aan hun chauffeur, die te veel gedronken had en de macht over het stuur verloor. Er zou geen sprake zijn van samenzwering, maar de theorieën zijn er nog altijd. Ze kreeg een ceremoniële begrafenis die omgerekend zo’n 11,8 miljoen dollar zou kosten.

6. Paus Johannes Paulus II

Het hoofd van de Katholieke Kerk tussen 1978 en 2005. Hij was de eerste paus uit Polen en heeft het lang volgehouden. Mede daardoor zijn zo veel mensen van hem gaan houden. Zijn uitvaart was een van de grootste bijeenkomsten van staatshoofden in de geschiedenis. Vier koningen, vijf koninginnen, zeventig staatshoofden en nog eens 14 andere religieuze leiders. De uitvaart koste bij elkaar zo’n 11,9 miljoen dollar.

5. The Queen Mother

De moeder van Queen Elizabeth II staat op plaats vijf. Ze kreeg geen staatsbegrafenis, maar wel een ceremoniële begrafenis die zo’n 12,5 miljoen kostte. De kosten zouden zo opgelopen zijn omdat er veel geld moest worden weggelegd voor veiligheidsmaatregelen. De Queen Mother overleed in 2002 op 101 jarige leeftijd. Het gerucht ging dat ze haar hoge leeftijd dankte aan twee gin-tonics per dag. Eén voor de lunch en één voor het diner.

4. John F. Kennedy

Misschien wel de meest besproken president van de United States. Tijdens een campagne werd hij in Dallas, Texas doodgeschoten. De wereld was geschokt. Dat zijn begrafenis zo duur is uitgevallen komt mede door de grafprijs (13 miljoen dollar) in het Arlington National Cemetery. Hij ligt hier begraven met zijn vrouw, zijn twee jong gestorven zoons en ook zijn broers liggen hier begraven. Het totale bedrag voor de begrafenis kwam neer op 15 miljoen dollar.

3. Kim Jong-Il

De grote leider van Noord Korea tussen 1994 en 2011. Toen hij overleed, ontstond er massale hysterie in het land. De overheid gaf een enorm bedrag uit aan het hernoemen van straten. Zijn naam moest naast die van zijn vader Kim Il-Sung komen. Er werd een beeld van Jong van 10 miljoen neergezet. Er werd een grootste begrafenis gehouden en er ging een miljoen naar Russische balsem-experts en een speciale kist van glas. Onderhoud van het lichaam kost vandaag de dag naar schatting nog steeds 2,5 miljoen dollar per jaar. Dat komt neer op een totaal van 40 miljoen dollar.

2. Ronald Reagan

De president van de Verenigde Staten tussen 1980 en 1988. Reagan was vrij rechts en leidde een wapenwedloop tegen de Russen. Hij steeds tijdens de koude oorlog tegen de Russen en verlaagde de belasting om de economie een boost te geven. Hij heeft veel bereikt op het gebied van rechten voor Amerikanen en hij was tevens daarom geliefd bij het volk. Zijn uitvaart kostte zo’n 400 miljoen dollar. Niet omdat hij zo’n dure kist had, maar omdat er een nationale dag van rouw werd afgekondigd en de beurzen in Amerika dicht bleven.

1. Alexander de Grote

De oude Macedonische koning wordt gezien als een van de grootste militaire bevelhebbers ooit. Het gebied wat hij beheerste was inmens groot omdat hij nooit een strijd verloor. In 323 voor Christus stierf hij. De Grote werd in een gouden kist in een gouden koets die door 60 paarden werd getrokken, door zijn hele rijk getransporteerd. De rit van Babylonië naar Macedonië kostte in totaal 600 miljoen dollar en is daarmee de allerduurste uitvaart ooit.

Normale begrafenis

Even voor de goede orde. Een begrafenis of crematie is duur, ook als je niet beroemd bent en geen extravagante uitvaart hebt. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 7.000 en 10.000 euro. Toch is het niets vergeleken met de kosten voor de uitvaarten van deze celebrities. Terugvallen op een uitvaartverzekering zoals Yarden is nagenoeg onmogelijk in deze gevallen. Gelukkig waren ze zelf rijk genoeg.