Bitcoin-prijs springt naarmate de vraag in Oekraïne en Rusland groeit

Wat is het effect van het conflict in Oekraïne en Rusland op Bitcoin? Wat doet de BTC USD koerst en de BTC RUB?

Als gevolg van de situatie in Oekraïne en Rusland gaat de economie van Rusland een ongekende tijd in. De Russische munteenheid, de Roebel, is sterk in waarde gedaald. Waarbij vroeger de bitcoin koers als hoog volatiel gezien werd, lijkt deze ten opzichte van de Roebel nu juist stabiliteit te bieden. Russen kunnen nog maar beperkt buitenlands geld opnemen, maar de crypto handelsplatformen zijn tot nu toe nog open. Crypto’s als Bitcoin, Ethereum en een aantal anderen stijgen in waarde.

Zowel in Rusland als Oekraïne stijgt de handel in crypto

Rijke Russen die sancties tegen hen zien aankomen, kunnen hun geld nog onderbrengen in het decentrale stelsel van crypto. Voor landen is het vrijwel onmogelijk om hiertegen sancties in te stellen. Het lijkt daarmee een veiliger alternatief, mits de koers niet hard daalt. Echter in het geval van de Roebel en de Russische economie, lijkt crypto een stabielere keuze. De BTC USD koers vertoonde vanaf november vorig jaar een dalende trend. Sinds eind januari is de markt zijwaarts aan het bewegen met een aantal pieken en dalen. Vanaf het begin van het conflict in Oekraïne lijkt de koers een voorzichtige stijging te maken. Als je de BTC RUB koers bekijkt, zie je een heel ander beeld.

Bitcoin Roebel koers

Het BTC USD pair zit in een zijwaartse, licht stijgende trend. Hoe staat het er met de BTC RUB koers voor? Hier zien we een forse stijging. Vanaf 27 febr. is de koers van 3.150.501,01 naar een piek op 9 maart gestegen. De hoogte van deze BTC RUB piek? 5.824.738,88. Dit is de hoogste koers in 5 jaar!

Een nieuwe tijd

De crypto community heeft nog niet eerder zo’n conflict meegemaakt. De vraag is ook hoe ze ermee om zullen gaan. Worden crypto markten in Rusland gesloten, net als andere bedrijven doen? Of blijft de handel open, vanuit de liberale gedachte achter crypto? Het is een interessante tijd, en voor investeerders ook een spannende tijd. Het einde van het conflict lijkt nog niet in zicht, en naarmate sancties zwaarder worden, zal dit ook een effect op de koersen kunnen hebben.