Krijg je die ene auto met die stoere lichtmetalen velgen maar niet uit je hoofd? Zou je hem het liefste meteen kopen, maar heb je er nu simpelweg geen geld voor? Dan kun je het geld natuurlijk ook gewoon lenen! Wij geven je de do’s en de don’ts wanneer je op zoek bent naar een financiering voor je auto. Wie weet scheur jij straks rond in je nieuwe wagen!
Kies een financieringsvorm
Als je een auto moet financieren heb je drie opties: een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker, een afbetalingsregeling bij de dealer, of een private lease-contract. Kies allereerst de beste financieringsmogelijkheid. In het geval van private lease betaal je voor het gebruik van de auto, en wordt de wagen dus niet van jou. Ga je voor een afbetalingsregeling bij de dealer is de auto pas van jou ná afbetaling en heb je vaak te maken met hoge rentes en langere looptijden. Bij een persoonlijke lening is de auto meteen van jou en betaal je de lening binnen een afgesproken looptijd met vaste maandlasten af.
Leen niet meer dan nodig
Als je een auto wilt lenen, leen dan niet meer dan nodig. De leus die je altijd bij reclames hoort is niet voor niks ‘geld lenen kost geld’. Dat is namelijk echt zo. Je zou er daarom ook goed aan doen om een deel van het geldbedrag zelf in te leggen, en enkel het hoognodige aan te vullen met een lening. Dus stel de auto die je wilt kost 10.000 euro en je hebt zelf maar 2.000, dan hoef je nog maar 8.000 te lenen. Zo houd je je maandlasten laag en voorkom je dat extra veel geld kwijt bent aan de rente.
Bepaal de looptijd van de lening
Wanneer je kiest voor een lening, maak dan een realistische inschatting van hoelang je in de auto verwacht te rijden. Dan kun je daar de looptijd van je lening op aanpassen. Als je denkt dat je nieuwe wagen ruim vijf jaar meegaat, moet je ervoor zorgen dat-ie binnen die periode ook is afbetaald. Als je er bij wijze van spreken zeven of tien jaar over doet om de auto af te betalen, is de maandelijkse aflossing misschien wel lager, maar dan betaal je misschien ook nog jaren voor een auto die je allang niet meer hebt.
Verzeker je auto allrisk
Wanneer je je auto hebt gekocht met lening, zorg dan dat-ie goed verzekerd is. De looptijd van je lening wordt namelijk niet minder als je auto kapot is. En we weten allemaal: een ongeluk zit in een klein hoekje! Met een allrisk verzekering weet je altijd zeker dat je een vergoeding krijgt, wanneer je auto – ook bij een ongeluk door eigen toedoen – total loss wordt verklaard. Zo voorkom je dat je betaalt voor een auto die niet meer rijdt.
Houd rekening met de afschrijving
Anders dan bij een huis, verliest een auto snel zijn waarde. Je kunt daar op inspelen door extra af te lossen. Dus door in eerste instantie een hoger bedrag te betalen dan maandelijks was afgesproken. Op die manier loopt de aflossing van je lening gelijker met de afschrijving van de waarde van je auto. Stel je wilt de auto dan binnen de aflossingstermijn verkopen, dan is de kans groter dat de waarde van je auto genoeg is om het openstaande bedrag van je lening af te lossen. En niet onbelangrijk: je bespaart er ook geld mee, omdat je in verhouding minder rente betaald.