Vergeleken met vijftig jaar geleden hebben mensen vandaag de dag een stuk meer elektrische apparatuur in huis staan. Water koken doe je niet meer in de pan, maar in een elektrische wateroker. En het liefst eentje die je ook nog eens vanaf een app kunt bedienen. Goed – we verbruiken dus een hoop meer elektrische apparaten, maar willen natuurlijk liever niet dat onze energierekening ook een stuk meer wordt. Een goede koop voor je portemonnee en voor een betere wereld zijn duurzame apparaten die milieuvriendelijk zijn. Als je graag wil verduurzamen op het gebied van apparatuur, hoe pak je dat dan eigenlijk aan? Wij helpen je op weg.
Elektriciteitsverbruik laag houden
We begrijpen dat je het liefst zoveel mogelijk bespaart op je energie. Energie verbruiken wat niet nodig is is simpelweg zonde. Hoewel de meeste apparaten met de jaren steeds zuiniger zijn geworden, blijft het energieverbruik per huishouden alleen maar stijgen. Dat zorgt voor hoge energierekeningen die niet nodig zouden zijn wanneer je iets duurzamere keuzes maakt. Hoe je zelf invloed kunt hebben op het energieverbruik van jouw apparaten, zullen we later in dit artikel behandelen.
Kijk naar het energielabel
Huishoudelijke apparatuur wordt beoordeeld met een energielabel. Dit energielabel geeft informatie over het energieverbruik van verschillende huishoudelijke producten. De klassen van beoordelen variëren van A (zeer zuinig) tot G (niet zuinig). Er bestaan binnen de categorie A ook nog afsplitsingen, zoals A+ of A++. Deze plussen worden alleen gegeven wanneer een apparaat gebruik maakt van zeer efficiënt waterverbruik.
Slimme apparaten
Tegenwoordig zijn er veel slimme apparaten op de markt die zelf kunnen inschatten hoe ze hetzelfde effect bereiken o peen zo duurzaam mogelijke manier. Zo kan een slimme vaatwasser zelf inschatten wanneer hij klaar is met een bepaald programma. Zo zijn er veel slimme Miele accessoires op de markt. Deze slimme apparatuur kunnen uit zichzelf dus al een stuk mee duurzaamheid toepassen, doordat ze niet onnodig verbruiken.
Efficiënt gebruik
Hoe zuinig of niet zuinig je huishoudelijke apparaten zijn, heeft deels ook te maken met hoe jij ze gebruikt. In plaats van halve wasjes in de wasmachine te draaien omdat je nou eenmaal niet veel wit wasgoed hebt, zou je er ook voor kunnen kiezen om enkel de wasmachine te laten draaien wanneer deze echt volledig vol is. Ook zou je de vaatwasser kunnen laten draaien op een programma met een lagere temperatuur. Daarnaast is het verstandig om een kapot apparaat niet direct af te schrijven, maar proberen een nieuw leven in te blazen door bijvoorbeeld alleen een kapot onderdeel te herstellen. Is er bijvoorbeeld een onderdeel van de droger kapot, dan kun je Miele droger onderdelen bestellen en het kapotte onderdeel vervangen. Duurzaam en eco friendly!
Voorkom sluipverbruik
Wanneer je de stekkers van bepaalde apparaten niet uit het stopcontact haalt maar deze erin laat zitten, kan er sluipverbruik ontstaan. Dat betekent dat het apparaat energie verbruikt ook al gebruik jij het apparaat niet. Om dit te voorkomen kun je het beste stekkers altijd uit het stopcontact verwijderen en te kijken of apparaten wel écht uit zijn. Heb je bijvoorbeeld de televisie uitgeschakeld maar zie je nog wel een rood ‘stand by’ lampje branden, dan gebruikt de teelvisie alsnog energie. Zonde, dus!