Cryptomunten: wat is de beste strategie voor een amateur belegger?

Overal om je heen hoor je hoe mensen (veel) geld verdienen met cryptomunten. Maar jij hebt er nog nooit iets mee gedaan. Het is gelukkig nooit te laat om in te stappen, maar voordat je begint is het goed om je voor te bereiden. Want de cryptomarkt is volop in beweging en handelen kan ook flinke verliezen opleveren. Daarom, de beste tips voor de amateur belegger in cryptomunten.

Begin met een demo-account

Cryptomunten zoals de Bitcoin zijn ontzettend volatiel. Dat betekent dat de koers binnen korte tijd enorm kan stijgen (soms wel met tientallen procenten per dag), maar evenzogoed sterk kan dalen. Om daar feeling mee te krijgen, is het verstandig om eerst te beleggen met nepgeld. Dan kun je ook bij jezelf nagaan of jij wel tegen dit soort koersschommeling kunt.

Kies een betrouwbare exchange

De cryptomarkt is nog relatief nieuw en wordt nog niet gereguleerd door de autoriteiten zoals de AFM in Nederland. Dat betekent dat je als handelaar maar een beperkte bescherming hebt en oplichting vrij gemakkelijk kan gebeuren. En laat criminelen nu graag opereren waar veel geld in omgaat… Kies dus een betrouwbare exchange om te handelen, zodat je weet dat je (virtuele) geld veilig is. Lees bijvoorbeeld de Bitcoin Meester ervaringen van handelaren om te ontdekken hoe het gesteld is met de veiligheid en betrouwbaarheid van deze exchange.

Beleg met geld wat je kunt missen

Je kunt dus snel veel geld verdienen met cryptomunten, maar je kunt ook gemakkelijk geld verliezen, vooral op korte termijn. Beleg dus alleen met geld wat je kunt missen en niet (op korte termijn) ergens anders voor nodig hebt.

Stel een stop-loss in

In navolging op alleen beleggen met geld wat je kunt missen, is het ook verstandig om een stop-loss in te stellen. Zo voorkom je dat je met een trade dik de min in gaat, en verkoop je automatisch je munten wanneer die onder een bepaalde koers komen. Dan neem je wel dit verlies, dus wanneer je kiest voor beleggen in lange termijn cryptomunten is dit niet altijd altijd de beste strategie. Kies je voor handelen op de korte termijn, dan zeggen veel experts dat je een stop-loss het beste zo instelt dat je bijvoorbeeld maximaal 10% van je portfoliowaarde verliest. Dan blijft het te overzien en hou je nog voldoende over voor andere trades.

Volg Twitter en andere fora

Wanneer Elon Musk positief twittert over de Dogecoin, dan schiet de koers van deze cryptomunt de hoogte in. En als hij zegt dat hij toch niet gaat investeren in Bitcoin dan keldert de koers direct. Ook als China zegt dat ze geen vertrouwen hebben in Bitcoin, daalt de koers. Oftewel: er zijn nogal wat spelers op de markt die direct invloed hebben op de koers (in ieder geval op korte termijn). Daar kun je van profiteren, mits je daar slim mee omgaat. Heb je dat vertrouwen opgedaan, dan kun je hier dus leuk aan verdienen.

Volg experts

Veel platformen bieden de mogelijkheid om de handelsstrategie van experts te volgen en zelfs te kopiëren. Zo kun je eenvoudig meeliften op de expertise van ervaren handelaars en hoef je je zelf niet te verdiepen in allerlei ingewikkelde technische analyses bijvoorbeeld.