Welke soorten leningen kun je als particulier afsluiten?

Of je nu geld nodig hebt voor een nieuwe woning, voor de aankoop van een auto of bijvoorbeeld de bekostiging van een verbouwing: vaak moet er geleend worden! Dit is niet gek, want dergelijke investeringen brengen hoge kosten met zich mee. Bij de aankoop van een woning gaat het om tonnen, bij een verbouwing om tienduizenden euro’s en bij bijvoorbeeld een auto al snel om een paar duizend euro. Geld lenen als particulier kan op verschillende manieren. Zo kun je een hypotheekverstrekker benaderen voor een hypotheek, kun je familie benaderen om gebruik te maken van een familiebank, enzovoorts.

In dit artikel vind je de verschillende mogelijkheden om als particulier geld te lenen op een rijtje. Welke van deze mogelijkheden past het beste bij hetgeen waarvoor jij geld wilt lenen?

Losse persoonlijke lening afsluiten

Een van de mogelijkheden die je hebt bij geld lenen is het afsluiten van een persoonlijke lening. Over het algemeen heeft een persoonlijke lening een vaste looptijd, waarbij geld geleend wordt tegen een vaste rente. Maandelijks los je een deel van het geleende geld af. Hetgeen je aflost is iedere maand hetzelfde. Het geeft je veel zekerheid, daar je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Een ideale lening voor de aankoop van een auto, of bijvoorbeeld een verbouwing waarvan de kosten al vaststaan.

Tip: gebruik een online tool om te berekenen hoeveel geld je kunt lenen via een persoonlijke lening. Dit is onder meer afhankelijk van je inkomen, eventuele schulden, enzovoorts.

Doorlopend krediet voor particulieren

Naast een persoonlijke lening kan ook een doorlopend krediet het overwegen waard zijn. Bij een doorlopend krediet wordt een vaste limiet afgesproken, tot waar je kunt lenen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je boetevrij versneld kunt aflossen. Dit betekent dat je een volgende maand meer kunt lenen. Nadeel van een doorlopend krediet ten opzichte van een persoonlijke lening, is het feit dat de rente hiervan variabel is. Dit betekent dat de kosten voor een doorlopend krediet per maand kunnen verschillen.

Dit type lening is voornamelijk interessant voor mensen die niet exact weten hoeveel geld zij de komende periode nodig hebben. Het feit dat je boetevrij versneld af kunt lossen geeft je enige vrijheid. In maanden met een meevaller, zoals vakantiegeld of een 13e maand, kun je de lening mogelijk voor een groot deel afbetalen.

Familiebank inschakelen voor een lening

Een derde optie is het lenen van geld bij een familielid. Dit is niet zonder risico! Denk aan een situatie waarbij de lening onverhoopt niet meer kan worden afbetaald. Een situatie waarvan je hoopt dat het je nooit treft. Het niet meer af kunnen lossen van een lening kan leiden tot ruzies binnen de familie. Voor veel mensen een belangrijke reden om geld te lenen via een kredietverstrekker. Een familiebank kan bij een hypotheek voordelen bieden, omdat de daadwerkelijk betaalde rente lager is dan bij een reguliere hypotheek via een hypotheekverstrekker. De aan een familielid zou de aan hem of haar betaalde rente aan je kunnen schenken aan het eind van het jaar.