soorten archiefkasten

Welke soorten archiefkasten zijn er allemaal?

Archiefkasten zijn er om je leven makkelijker te maken. Ze houden alles georganiseerd en verhogen daarmee je productiviteit. Maar met zo’n grote verscheidenheid, is het soms lastig om te bepalen welke archiefkast je het best kunt gebruiken. Hieronder lees je over een aantal verschillende soorten.

Roldeurkasten

Om te beginnen zijn er roldeurkasten.  De naam zegt het al: een archiefkast waarvan de deur opzij ‘rolt’, in plaats van dat ‘ie naar buiten toe open draait. Dit soort kasten nemen minder ruimte in dan de kasten met draaideur en zijn daarom bij uitstek geschikt voor werkplekken waar niet al te veel ruimte is.

Draaideurkasten

Bij draaideurkasten draait de deur naar buiten open. Deze kasten kun je gebruiken om administratie in te bewaren, maar ook in werkplaatsen om bijvoorbeeld verf in op te slaan. Het voordeel van een draaideurkast is dat het eerder uitnodigt tot het sluiten van de deur, waar een roldeurkast dit minder heeft. Ook zijn draaideurkasten vaak steviger en is de deurmechaniek minder gevoelig.

Dossierkasten

Een dossierkast gebruik je om dossiers in te bewaren. Het zijn vaak iets lagere kasten met brede, diepe laden. Aan weerszijden van de binnenkant van deze lades zit een soort gootje waar je hangmappen met documenten op een georganiseerde manier in kwijt kunt.

Houten kasten

Houten kasten voegen iets toe aan je werkplek. Niet alleen organiseren ze je spullen, maar creëren ook een huiskamergevoel. Hierdoor stralen ze een rust en kalmte uit die je soms best even kunt gebruiken. Ook is er veel mogelijk; houten kasten heb je als draaideurkast of half open. Ze zijn er wat lager in dressoir vorm, met of zonder glas. Ook heb je designlijnen, een soort kunstwerken in je kantoor.

Tekeningkasten

Tekeningkasten hebben een heel specifiek doel: het bewaren van grote, enkele papieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bouwplannen, uitgewerkte beeldende content of schetsen van een architect. Vaak zijn deze tekeningen wat groter en het voordeel van een tekeningkast is dat je ze niet hoeft op de vouwen of op te rollen.

Ladeblokken

Deze kasten zijn lager en hebben laden. Soms staan ze op wieltjes. Dit zijn geschikte kasten om onder een bureau te plaatsen, zodat je de spullen die je het meest gebruikt, dichtbij hebt. Vaak is de bovenste lade ondiep. Hier kun je kantoorartikelen in kwijt als pennen of post-its. De rest van de laden is dieper en vaak geschikt om hangmappen in te hangen.

Meerladenkasten

Meerladenkasten kun je gebruiken voor documenten of kleiner materiaal. Handig aan deze kasten is dat elke lade gelabeld is, waardoor je in een oogopslag weet welke spullen in welke lade zitten.

Heb je, na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld van welke soort archiefkast jij op kantoor wilt? Kijk dan op Archiefkasten-shop.nl voor een uitgebreid assortiment en vind een archiefkast die biedt wat jij nodig hebt.