Wanneer kies je voor financial lease voor je auto?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, heb je heel wat keuzes te maken. Niet alleen over het merk en model, welke uitvoering etc, maar ook hóe je de auto gaat aanschaffen. Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden dan de auto in één keer te betalen. Eén van die opties is financial lease, maar wat is dat eigenlijk? En vooral, wanneer kies je hiervoor?

Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm om een auto te financieren. De financieringsmaatschappij financiert de auto voor maximaal de aanschafwaarde van de auto, inclusief BPM maar exclusief BTW. De auto wordt jouw eigendom en je betaalt maandelijks een vooraf afgesproken bedrag aan de financieringsmaatschappij voor aflossing en rente. Alle overige kosten die bij de auto komen kijken, zoals verzekering, onderhoud en reparatie komen voor rekening van de eigenaar van de auto: jou dus.

Voor wie is financial lease?

Financial lease is mogelijk voor iedere onderneming die ingeschreven staat bij de KvK. Dus of je nu ZZP’er bent of een VOF, BV of NV hebt, financial lease behoort dan tot de mogelijkheden voor jou.

Dat betekent dus ook dat financial lease niet mogelijk is voor een particulier. Daarvoor wordt vaak private lease aangeboden, waarvan ook veel ZZP’ers gebruik maken overigens.

Waarom kies je voor financial lease?

Wanneer je kiest voor financial lease, levert je dat als ondernemer een aantal voordelen op. Je kunt dan denken aan:

  • geen grote, eenmalige investering nodig;
  • vaste, maandelijkse kosten;
  • auto wordt eigendom, waardoor je kosten en afschrijving kunt verrekenen;
  • rente wordt gezien als kosten en kan dus verrekend worden;
  • korte doorlooptijd, binnen 1 tot 3 werkdagen geregeld.

Er zijn natuurlijk andere opties om je auto te financieren. Je kunt deze gewoon betalen, maar daarmee gaat je bedrijfsvermogen naar beneden en dat geld zou je ook kunnen gebruiken voor andere doeleinden of investeringen. Je kunt ook een lening bij bijvoorbeeld je bank afsluiten, maar dit is vaak duurder, duurt langer om aan te vragen en verlaagt je leenvermogen wat je ook voor andere investeringen zou kunnen gebruiken. Bovendien heb je voor financial lease geen andere garantie of onderpand nodig dan de auto zelf. Voor veel ondernemers is financial lease dus een hele interessante optie wanneer zij een auto willen aanschaffen.