De race om ‘het groene goud’, de bijnaam voor marihuana, woedt volop in de Verenigde Staten. Ook andere landen zien de mogelijkheden en groeimarkten van de cannabisindustrie. Overheden in bijvoorbeeld Mexico en Marokko versoepelen de wetgeving en legaliseren cannabisgebruik. Op grote schaal marihuana kweken is meer en meer toegelaten, zeker om medicinale wiet te produceren. Maar ook ondernemers en beleggers storten zich op de cannabisindustrie om een graantje van het groeiende succes mee te pikken. Is het een zeepbel die al uiteengespat is of is marihuana nog lang niet op haar economisch hoogtepunt?
Vergunning om wiet te kweken zet green gold rush in gang
De opwinding en het optimisme in de cannabisindustrie die de mensheid ook kende tijdens de hoogtijdagen van de goudindustrie in de 19de eeuw wordt veroorzaakt door twee factoren: enerzijds de toelating om cannabis te consumeren, anderzijds de toelating om op grote schaal wiet te kweken. Wiet kweken is niet moeilijk en al zeker niet in landen met een tropisch klimaat. Maar zelfs in koude klimaten is met de huidige technologie cannabis kweken niet uitgesloten. Warme landen hebben het voordeel dat ze minder kosten maken maar de grootste hinderpaal is niet meer klimaat, wel de wetgeving.
Versoepelingen vooral in Amerika
Zowel in Zuid-, Midden- als Noord-Amerika zijn de laatste jaren versoepelingen doorgevoerd die cannabis uit het strafwetboek halen. Het is de bedoeling om door de legalisering de criminaliteit die gepaard gaat met de drugs, te verminderen. In 2018 legaliseerde Canada marihuana voor recreatief gebruik. Ze deed dat voor medicinale wiet al in 2001. In 2013 werd in het land zelfs een commerciële sector opgericht voor de plant. Investeerders en beleggers uit de VS pompten geld in dit groene goud maar de rush mondde al snel uit in een zeepbel toen bleek dat er veel geld ging naar risicovolle bedrijven die hun winstbeloftes niet konden waarmaken. In 2019 kwam voorlopig een einde aan de green gold rush.
Toekomst blijft veelbelovend
Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen en in plaats van te gaan voor de snelle winst wordt duurzaamheid in de cannabisindustrie een belangrijk item. Maar hét signaal dat de sector nog lang niet over haar hoogtepunt is, is de toenemende legalisering. Een belangrijk land is Mexico dat begin dit jaar het licht op groen zette voor zowel medicinaal als recreatief gebruik van cannabis. De verwachting is dat Mexico met deze soepele wetgeving wel eens de grootste marihuanamarkt ter wereld zou kunnen worden.
Nederland neemt sputterende start
Ons land, wereldwijd gekend om zijn soepele houding tegenover cannabis, heeft de boot gemist. Dat komt omdat het verboden is om marihuana op grote schaal te kweken. Het wietexperiment waarbij de coffeeshops in tien steden of gemeenten bevoorraad zullen worden door vergunde marihuanakwekerijen is een eerste teken dat ook bij ons de autoriteiten versoepelingen overwegen. Het experiment duurt echter vier jaar en wordt slechts lokaal toegepast. De overheid blijft voorzichtig. Voet aan de grond krijgen de cannabiskwekerijen hier nog niet.