Verborgen kosten voor het hebben en kopen van een auto

Een auto hebben is natuurlijk handig voor grote boodschappen of een keer lekker lui als je geen zin hebt om door de regen te fietsen. Maar wat voor verborgen kosten zitten er aan vast als je een auto gaat kopen?

Aanschafprijs

Het eerste wat in je opkomt is waarschijnlijk de aanschafprijs van de auto. Zeker als je aast op een splinternieuw model, kan de prijs om de auto te kopen al flink oplopen. Nou zijn dat natuurlijk kosten waar je over nadenkt en een auto kiest die bij je budget past. Ook kan je erover nadenken om een auto tweedehands te kopen. Vaak liggen de prijzen dan een stuk lager, maar je hebt wel andere risico’s zoals slijtage en gebruikssporen.

Kosten rijklaar

Misschien heb je wel eens van deze term gehoord, maar gelukkig hoef je er geen zorgen meer om te maken. Vroeger werden er extra kosten berekend om de auto klaar te maken zodat jij direct de weg op kon. Tegenwoordig zitten deze kosten al bij de aanschafprijs inbegrepen. Sterker nog, het is zelfs verboden om hier nog extra kosten voor te berekenen.

Brandstof

Dan is het natuurlijk erg belangrijk om te kijken naar met wat voor soort brandstof je gaat rijden. Koop je een benzine auto, kan je er op rekenen dat je het duurst uit bent que brandstofkosten. Vaak is op diesel rijden veel goedkoper en ook gas en elektriciteit lopen ver uit op de benzineauto’s. Vaak zijn deze wel iets duurder in aanschaf, maar als je voor een lange termijn auto gaat, is bijvoorbeeld een elektrische auto een hele goede optie.

Verzekering

Dan komen we aan bij de verzekering. We vinden het niet leuk om te betalen, maar zijn blij dat we het hebben zodra er iets gebeurd. Het is in Nederland ook verplicht om een verzekering af te sluiten en ook wel zo veilig. Daarom kan je natuurlijk het beste een autoverzekering vergelijken en degene die het goedkoopst is en bij jouw wensen past De kosten van een verzekering bereken je vaak niet mee als je nadenkt over een mooie auto. Des te luxer de auto, des te hoger de verzekering.

Verschillende verzekeringen

Nog een kleine tip over de verschillende soorten verzekeringen. Er bestaan natuurlijk een heleboel verschillende dekkingen en daarmee ook prijzen. In het kort kan je kiezen tussen drie vershcillende verzekeringen. De WA-verzekering, de WA-casco verzekering, die bijvoorbeeld ook schade door zwaar weer of diefstal dekt. Wil je zeker weten dat al je schade wordt gedenkt als je de weg op gaat? Kies dan een all risk autoverzekering zodat je je op de weg geen zorgen hoeft te maken.

Wegenbelasting

Ook moet je wegenbelasting betalen als je in Nederland woont en een auto bezit. Wegenbelasting is ook voor iedereen anders. Dat komt onder andere door de uitstoot van jouw auto en waar je woont. Iedere provincie kan haar eigen wegenbelastingtarief aanhouden.