Motor kopen? Zo duur is het hebben van een motor

Motorrijden geeft, volgens de rijders zelf, een gevoel van vrijheid. Het is stoer en niet onbelangrijk, in tijden van drukte op de weg ben je sneller dan met de auto. Geen wonder dat velen, op welke leeftijd dan ook, een motorrijbewijs gaan halen. De tweede stap is het kopen van een motor. En dan ligt die vrijheid ook voor jou in het verschiet. Maar wat kost dat nu, een motor kopen en houden?

Het motorrijbewijs

Het begint met het rijbewijs. Voor het rijden op een motor moet je een apart rijbewijs halen. Gemiddeld heb je zo’n 20 lessen nodig van gemiddeld €40 per les, plus de kosten voor de examens. Voor een motorrijbewijs moet je zowel een theorie-examen doen (€33) en een praktijkexamen, bestaande uit voertuigbeheersing (€63) en verkeersdeelneming (€112). Het halen van een motorrijbewijs kost dus al snel ongeveer €1000.

De motor

Dan de motor. Die maak je zo goedkoop of duur als je wil. Eigenlijk net als met een auto: afhankelijk van de specificaties en leeftijd betaal je hiervoor een bepaalde prijs. Een nieuwe motor kost grofweg tussen de €5.000 en €30.000. Een tweedehands exemplaar van ongeveer 10 jaar oud met 50.000 km op de teller koop je voor €3.000 tot €5.000. Vergeet niet om meteen een verzekering voor je motor af te sluiten voordat je de weg op gaat, bijvoorbeeld een motorverzekering van Diks.

Kleding etc

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vandaar dat het dragen van een helm verplicht is op een motor, reken daar ongeveer €150 voor. Maar ook deze kun je zo duur maken als je wil, met onder andere speakers erin. Speciale motorkleding, laarzen en handschoenen zijn vreemd genoeg niet verplicht maar wel aan te raden. Rij jij door weer en wind, door regen en kou, dan stel je hier hogere eisen aan dan een ‘mooiweerrijder’.

Maandelijkse kosten

Naast de eenmalige kosten, kost een motor, net als een auto, ook maandelijks geld. Zo betaal je motorrijtuigenbelasting, deze is gemiddeld €120 per jaar maar verschilt per motor én provincie. Daarnaast moet je af en toe tanken en heeft je motor ook onderhoud nodig. Tenslotte betaal je maandelijks verzekering. Dit is ook van verschillende factoren afhankelijk, voor verschillende opties kun je een motorverzekering vergelijken bij Diks. Vanaf een paar euro per maand kun je al WA verzekerd zijn, maar voor een hogere dekking betaal je uiteraard meer.

 Oftewel, voordat je kunt gaan motorrijden ben je al snel een bedrag van minimaal €10.000 kwijt. Daarna lopen de kosten in zeker enkele tientjes per maand, maar dit kan ook snel meer worden. Motorrijden is dus niet goedkoop maar wel heel gaaf!