Is rente op een lening voor verbouwing ook aftrekbaar?

Wanneer je gaat verbouwen en je wil dit (deels) financieren met een lening, is een belangrijke vraag of je de rente op die lening ook aftrekbaar is voor de belasting. Dat scheelt namelijk behoorlijk in de maandlasten. Wij geven je hier graag antwoord op de vraag en leggen je uit hoe het zit.

Is de rente aftrekbaar?

Geld lenen voor verbouwing is natuurlijk helemaal aantrekkelijk wanneer je de rente af kunt trekken. Dus laten we beginnen met het goede nieuws: in de meeste gevallen kan dat. Daar zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden:

  • je moet aan kunnen tonen dat het geld gebruikt is voor de verbouwing. Bewaar dus bonnen en facturen!
  • alleen over het geld dat je binnen 6 maanden hebt uitgegeven, mag je de rente aftrekken. Dit valt in box 1 voor de belasting. Geld dat na 6 maanden nog niet is uitgegeven en op een rekening staat, daar mag je niet meer de rente van aftrekken. Dit wordt gezien als een schuld in box 3.

Maakt het uit wat voor lening dat je afsluit?

Voor het aftrekken van de rente maakt het eigenlijk niet uit wat voor lening je afsluit of waar je dat doet. Het gaat erom dat je de lening afsluit voor de verbouwing en dat je dat kunt aantonen. Het is dus niet nodig om een hypotheek hiervoor af te sluiten, of je hypotheek te verhogen, al is dat wel een hardnekkig en veelgehoord misverstand.

Wel krijg je met een hypotheek vaak een lagere rente van bijvoorbeeld bij een Persoonlijke Lening. Aan de andere kant komen er vaak meer kosten bij kijken voor het afsluiten, zoals voor advies, taxatie en de notaris. Dat maakt dat een Persoonlijke Lening vaak goedkoper is, ondanks een wat hogere rente. Overigens zijn ook de kosten die komen kijken bij het afsluiten van de financiering aftrekbaar.

Bovendien is het bij een Persoonlijke Lening vaak mogelijk om extra of vervroegd af te lossen zonder dat je hier een boete voor betaalt. Dit geldt bij een hypotheek meestal maar zeer beperkt.

Ga je verbouwen, dan is het dus verstandig om naar de mogelijkheden te kijken voor financiering, buiten alleen een hypotheek om!