Is goedkoop duurkoop als het om verf gaat?

In de samenstelling van verf zitten we degelijk verschillen. Echt slechte kwaliteit verf bestaat tegenwoordig niet echt meer, maar sommige verf is aantoonbaar beter dan andere verf. De samenstelling en de hoeveelheid van de grondstoffen kan sterk variëren: van relatief goedkope ingrediënten tot hele dure. Voor je naar de verfwinkel loopt moeten we dus weten wat de verschillen zijn tussen goedkope- en professionele verf. Wat zijn de ingrediënten van verf en hoe bepalen deze de kwaliteit? Bekijk het merk Sikkens voor een goed overzicht.

Wat zit er allemaal in verf?

De belangrijkste ingrediënten van verf zijn bindmiddelen, oplosmiddelen, kleurstoffen, vulstoffen en hulpstoffen.

  • Bindmiddelenzorgen ervoor dat vloeibare verf na het aanbrengen een harde verflaag wordt. Ze bepalen ook voor een groot deel de eigenschappen van de verf: de mate van de hechting, de glans en de levensduur.
  • Oplosmiddelenzorgen ervoor dat de verf gemakkelijk te verwerken is, goed vloeit en snel droogt.
  • Kleurstoffen(of pigmenten) zijn bepalend voor de kleur en dekking van de verf.
  • Vulstoffengeven de verf ‘body’. Hierdoor worden eventuele oneffenheden opgevuld en ontstaat een strakke laag.
  • Hulpstoffenworden aan verf toegevoegd om de verf bepaalde extra eigenschappen te geven. Denk bijvoorbeeld aan corrosie- of schimmelwerende stoffen, conserveermiddelen en stoffen die de droging versnellen.

Het verschil tussen goedkope verf en professionele verf

De kwaliteit van een verf wordt in grote mate bepaald door de hoeveelheid van het aanwezige bindmiddel in de verf. In goedkope verf zit weinig bindmiddel. Dit wordt gecompenseerd met extra vulstoffen waardoor deze verf poreuzer is dan professionele verf. Poreuze verf is minder onderhoudbaar en bij het schilderen is het werkpatroon en de overlappingen beter zichtbaar als de verf droog is. Goedkope verf van een lagere kwaliteit bevat ook veel minder titaandioxide. Deze stof bepaalt de witheid en de dekkracht.

Een professionele verf herken je direct aan de vloei. Je kunt de verf vol op de muur zetten, uitstrijken en laten drogen. Professionele verf vloeit vanzelf tot een mooie strakke laag. Doe-het-zelvers hebben vaak de neiging om eindeloos in e verf te blijven strijken of rollen. Met een professionele verf is dit dus niet nodig. Met een professionele verf schilder je dus sneller dan met een goedkopere variant en het eindresultaat ziet er natuurlijk ook mooier uit.

Is goedkoop nu duurkoop?

In het onderstaande rekenvoorbeeld hebben we een gelijkaardige woning die met professionele en goedkope verf wordt geschilderd. Omdat professionele verf een langere levensduur heeft, verschilt de prijs nog geen 5 euro per jaar. Voor 5 euro meer, hoef je dus 3 jaar langer geen extra schilderwerk te doen. Dit in combinatie met de eerder besproken voordelen van professionele verf is het dus duidelijk wat de beste optie is.

Professionele verf Goedkope verf
Prijs per liter € 50,00 € 26,50
Totale verfkosten (10 liter) € 500 265,00
Levensduur verf 7 jaar 4 jaar
Kosten per jaar € 71,42 € 66,25