Het is voor eerstejaars studenten vaak lastig om verstandig om te gaan met de portemonnee. Alles is namelijk nieuw en vooral als je op kamers gaat is het vaak een hele nieuwe omgeving. Misschien heb je al broers of zussen die je kunnen helpen, maar anders heb je misschien wat aan dit artikel. Het is verstandig om te beginnen met een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, zodat je niet ineens in de problemen komt.
Noodzakelijke kosten
Maar wat moet er nou allemaal in die balans? Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk de noodzakelijke uitgaven als huur, eten en water/licht/gas. Google wat dit gemiddeld kost en hou er rekening mee. Zorg dat je zo snel mogelijk een kamer vindt, zodat je weet wat de huur en GWL kosten zijn. Voor eten kan je dit ruw inschatten. Neem dit een beetje ruim, zodat je niks tekort komt aan het einde van de maand. Deze kosten zijn heel belangrijk, omdat je niet op straat wilt belanden. Vaak is het ook heel vervelend om lang in de trein te zitten elke dag om terug naar huis te komen.
Hobby’s en plezier
De studententijd wordt vaak bestempeld als een van de leukste tijden uit het leven. Helaas heb je er wel geld voor nodig. Omdat het heel belangrijk is om plezier te blijven maken, moet je deze kosten goed in de gaten houden. Aan bier drinken, uit eten gaan en lekker festivalen zitten flinke kosten. Heb je nog andere hobby’s zoals live blackjack online of wekelijks een terrasje pakken? Neem dit allemaal mee. Kijk ook online hoeveel studenten hier aan uitgeven zodat je dit beter in kan schatten. Wanneer je 3x in de week 15 bier op hebt zijn dit toch wel opstapelende kosten. Plezier maken is heel belangrijk en zorg dat je dit kan blijven doen!
Abonnementen
Niet alleen studenten, maar ook veel volwassenen hebben niet door hoeveel ze uitgeven aan abonnementen. Dit komt omdat het automatisch wordt afgeschreven. Daarnaast denken ze vaak dat ze noodzakelijk zijn. Hoe kan ik zonder Netflix? Hoe kan ik zonder Disney+? Hoe kan ik zonder Spotify? Hoe kan ik zonder onbeperkt mobiele data? Deze luxe kosten bakken met geld zonder dat je het door hebt. Zet deze kosten maar is op een rij en zoek uit hoeveel je jaarlijks kwijt bent. Deel bijvoorbeeld met vrienden familie abonnementen om kosten te besparen. Nog beter kan je jezelf de vraag stellen; heb ik het wel echt nodig? Daarnaast zijn belkosten en sportverenigingen vaak wel noodzakelijk. Vergeet deze niet om te zorgen dat je bereikbaar en gezond blijft.
Investeren
Deze tip is niet voor iedereen bedoeld. Ben je een persoon die niks geeft om geld en geen moeite wil doen ga je natuurlijk niet investeren. De kans is dan echter ook klein dat je zover bent gekomen in dit artikel. Geef je er wel wat om en wil je graag je vermogen over de jaren laten groeien, investeer dan elke maand wat geld. Voor meer info moet je natuurlijk wat meer onderzoek doen. Wil je toch beleggen zonder veel vooronderzoek, koop dan een ETF. Dit is een index die honderden bedrijven tegelijk bijhoud. Zo investeer je niet in een paar bedrijven, maar in een heel gediversifieerd mandje. Zo ben je bestand tegen tegenslagen van individuele bedrijven. De economie groeit voornamelijk en daarom de ETF over langere termijn ook. Volgens vele investeerders zoals Warren Buffett is het onmogelijk om de S&P500 te verslaan (de bekendste ETF). Het is dus een goede manier om je geld aan de kant te zetten. Kies er bijvoorbeeld voor om elke maand 100 euro te beleggen. Door het sneeuwbaleffect zal je vermogen ongelofelijk hard toenemen.