Dit is het verschil tussen een vloer van vinyl en tapijt

Een vloer is een vloer? Jij weet natuurlijk ook dat dit niet zo is. Je kan kiezen voor steen, laminaat of voor tapijt. Vroeger werd er vooral voor hout gekozen, maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. In deze blog vertellen we jou meer over de twee meest gekozen vloersoorten, namelijk vinyl en tapijt. Lees je mee?

Als we het hebben over een vinyl vloer en tapijt dan hebben we vaak over kwalitatief goede vloeren. Je kan een voorkeur hebben voor bijvoorbeeld een mooi tapijt omdat het warmer is aan je voeten. Of voor vinyl omdat je het met gemak kunt dweilen. Maar je kan nog dieper ingaan op deze twee soorten vloeren. We kijken naar de voordelen én de nadelen.

Vinyl vloer: voordelen en nadelen

Een vinyl vloer is al heel veel jaren ontzettend populair en dat komt waarschijnlijk omdat het erg betaalbaar is. Vinyl is dus niet heel prijzig, terwijl de voordelen er wel zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een vinyl vloer. Het prettige aan deze vloer is dat het makkelijk te leggen is en je kunt uit heel veel verschillende designs kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een laminaatlook. Ook is het vochtbestendig en geluiddempend.

En zitten er dan ook nadelen aan? Jazeker. Zo is een vinyl vloer minder duurzaam en moeilijk te recyclen. Hierdoor is het niet de meest duurzame oplossing voor op de vloer. Anderzijds kan je statisch worden van een vinyl vloer. Dat komt omdat er veel stoffen in zitten. Wil jij zo’n vloer aanschaffen? Let ook goed op de kwaliteit. Er zijn namelijk veel kwaliteitsverschillen.

Tapijt vloer: voordelen en nadelen

We zeiden het net al eventjes, maar één van de bekendste voordelen voor tapijt is natuurlijk het feit dat het zacht is. Het is warm en comfortabel en hierdoor vinden veel mensen het vooral in de winter een fijne keuze. Daarnaast zijn er nog meer voordelen. Allereerst kun je heel veel met tapijt op het gebied van decoratie. Zo kun je dus gemakkelijk een decoratief vlak maken. Een ander voordeel is ook dat een tapijt zorgt voor meer geluidsisolatie maar ook isolatie tegen de kou. Bijvoorbeeld omdat je een betonnen vloer eronder hebt liggen. Ook is een tapijtvloer net even iets veiliger dan bijvoorbeeld laminaat. Als je valt, voelt het minder hard aan en de kans op uitglijden is ook minder. Prima geschikt voor jonge kinderen dus!

Zitten er dan ook nadelen aan een tapijt? Uiteraard heeft elk voordeel ook een nadeel. Het grootste nadeel van tapijt is toch wel dat het lastig te reinigen is. Zo blijft er veel viezigheid achter in het tapijt. Ook slijt tapijt sneller, waardoor het minder duurzaam is. Mede hierdoor vinden veel mensen met een allergie tapijt niet zo fijn.

Zo maak je jouw keuze voor een nieuwe vloer

Na het lezen van de voor- en nadelen van beide vloeren is het belangrijk om je eigen thuissituatie ernaast te leggen. Ben je wat meer op leeftijd en wil je niet snel kunnen vallen? Kies dan voor tapijt. Heb je huisdieren en wil je dat alles schoon blijft? Kies dan voor vinyl.