modern woman using station for charging electromobile

Hoe vind ik de goedkoopste laadpaal voor mijn elektrische auto?

Veel mensen hebben de smaak voor elektrisch rijden inmiddels te pakken. Dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Vanaf 2030 zullen nieuwe auto’s enkel nog elektrisch verkocht mogen worden. Het uiteindelijke doel is dus dat iedereen elektrisch zal rijden. Dat is goed voor het milieu en zorgt er tevens voor dat we minder afhankelijk zijn van benzine en diesel.

Om elektrisch te kunnen rijden heb je natuurlijk laadpalen nodig. Het laden zelf is geen hogere wiskunde. Je scant je laadpas, sluit de auto aan en de accu wordt vervolgens zonder al te veel problemen opgeladen. Simpeler kan bijna niet! Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je een laadpaal kunt vinden, hoeveel dit kost en of deze vrij is. Maar hoe vind je de goedkoopste laadpaal voor jouw elektrische auto?

Een eigen laadpaal

Het is het handigst als je over een eigen laadpaal beschikt. Met een ev box laadpaal ben je altijd in staat om snel je auto op te laden. Vlak voordat je van huis gaat, nadat je thuis bent gekomen of gewoon als je even een momentje vrij hebt. Heel handig, want zo hoef je eigenlijk nooit van openbare laadplaatsen gebruik te maken. Hiermee bespaar je veel geld. Bij openbare laadplaatsen betaal je immers ook voor de privilege om hier gebruik van te kunnen maken. Thuis betaal je enkel de elektriciteitskosten die met de energieleverancier zijn afgesproken. Gemiddeld is dit zo’n 22 cent per kWh.

Helaas is een eigen laadpaal niet voor iedereen mogelijk. Dit is enkel mogelijk wanneer je een privé parkeerplaats tot je beschikking hebt. Dus bijvoorbeeld wanneer je een carport hebt. Is dit niet het geval? Dan kun je er wel voor kiezen om in gesprek te gaan met de gemeente en een openbare laadplaats in jullie straat aan te vragen, maar deze zal dan wel door iedereen gebruikt mogen worden en geen privé-eigendom zijn.

Openbare laadpaal vinden

Als je geen beschikking hebt tot een eigen laadpaal, is er nog steeds geen enkele reden om niet voor elektrisch rijden te kiezen. In Nederland hebben elektrische rijders het namelijk erg goed. Wij behoren tot één van de landen met de meeste laadpalen in verhouding met het aantal elektrische rijders. Bovendien blijft het aantal stijgen. Inmiddels zitten we al op ruim 80.000 laadpalen in heel Nederland. Natuurlijk zijn de meeste aanwezig in de grote steden, maar ook op bijvoorbeeld de Waddeneilanden is er zeker wel minimaal één te vinden. Er is dus eigenlijk overal wel een openbare laadpaal te vinden.

Meestal kom je deze onderweg vanzelf tegen. Maar wat als jou nou geen tijd hebt op dit uit te zoeken? Of als je simpelweg niet bekend bent in de buurt? In dat geval zijn er verschillende apps die je kunt downloaden om er snel achter te komen waar je precies terecht kunt. Je ziet dan zelfs of deze al gebruikt wordt, welke vrij zijn én wat de tarieven zijn. Zo vind je dus eenvoudig de dichtstbijzijnde én goedkoopste laadpaal om elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken.