Hoe bouw je een sterke basis voor financieel succes?

Geld speelt een essentiële rol in ons leven. Of je het wil of niet, geld heeft invloed op onze keuzes en mogelijkheden. Het is altijd goed om een solide basis te hebben als het om geld gaat, of je nu je financiën wil verbeteren of een schuld wil aflossen. Je hebt daarvoor een goede strategie nodig om te bereiken wat je wil bereiken. In dit blog enkele tips om je te helpen bij het bouwen van een sterke basis voor financieel succes.

Doelen 

Als eerste moet je duidelijke en haalbare doelen voor jezelf opschrijven. Kijk wat je op korte termijn wil bereiken, maar kijk ook wat je op de lange termijn wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen, een pensioen opbouwen, de Resh serie van het merk Muebels kopen of een wereldreis maken? Door deze doelen te bepalen kun je een plan maken om zo bij te dragen aan je doel. Als je dit niet in zicht hebt gaat het een stuk lastiger. 

Budget

Kijk naar al je inkomsten en uitgaven en kom er zo achter wat er maandelijks wordt uitgegeven, maar ook wat er binnen komt. Zo heb je een duidelijk beeld van waar je geld allemaal naartoe gaat. Kijk waar je kunt bezuinigen voor jezelf en streef ernaar om iedere maand een bepaald bedrag te sparen voor je doel. Op die manier kun je dit doel sneller behalen. 

Prioriteer schulden

Schulden kunnen een grote belemmering zijn op financieel gebied. Zorg er daarom voor dat schulden afbetalen een prioriteit heeft. Maak een plan om af te lossen en zorg ook dat je je aan dit plan houdt. Kijk ook naar je uitgavenpatroon om eventuele nieuwe schulden te voorkomen. 

Noodgeld

Zorg ook dat je noodgeld hebt. Het is fijn als je onverwacht dingen moet uitgeven dat je hier geld voor hebt. Denk aan medische noodgevallen of de wasmachine die kapot gaat. Streef naar noodgeld waarmee je minimaal drie maanden vooruit kan als het nodig zou zijn, ook als je bijvoorbeeld ontslagen zou worden. 

Opleidingen 

Wil je een nog sterkere basis? Investeer dan in jezelf. Denk aan opleidingen, maar ook trainingen of cursussen die je professionele groei bevorderen. Als je jezelf blijft ontwikkelen kun je de kansen op een betere baan verhogen en dus automatisch meer inkomen.