Jaarlijks produceren Nederlandse bedrijven een enorme hoeveelheid aan bedrijfsafval. Ten opzichte van 2012 moet in 2022 deze hoeveelheid bedrijfsafval gehalveerd zijn. Dit klinkt als een onmogelijkheid, maar dat is het zeer zeker niet. Dit artikel zal je een aantal handvaten aanreiken, waarmee het behalen van deze deadline vergemakkelijkt wordt.
Rollen in het afval
Je hebt al verschillende afvalcontainers geplaatst en je hebt je medewerkers meerdere malen ingelicht over de voordelen van afval scheiden. Tot je grote spijt zie je het bedrijfsafval nog niet minder worden. Maak je medewerkers dan op een actieve manier bewust. Laat ze op een werkdag een gemiddelde afvalcontainer doorspitten en het afval scheiden zoals het hoort. Omdat dit een vieze klus is, werkt dit heel confronterend en effectief.
Afvalanalyse geeft antwoorden
De eerste stap naar minder restafval is analyseren op welke afdeling de afvalscheiding fout gaat. Waar komt het vandaan? In welke ruimte ontstaat het? Om die vragen te beantwoorden moet je een stapje terug doen: hoe zitten je medewerkers in elkaar? Er zijn namelijk verschillende scheiders: de klassieke scheider die weinig verstand van afvalscheiding heeft maar gewoon de norm volgt, de superscheider die idealistisch is en scheidt omdat hij voor die idealen staat en als laatste de niet-scheider, die geen aandacht besteedt aan scheiden. De aard van je personeel bepaalt daarom welke maatregelen je moet toepassen om iedereen te laten scheiden.
Vergemakkelijk het proces
Mensen zijn luie wezens in feite. Afval scheiden voelt daarom als een extra handeling, die men niet graag uitvoert. Gebruik daarom duidelijke informatie in de vorm van pictogrammen, want mensen lezen immers niet graag veel info. Gebruik ook gekleurde containers, want dit roept ook van oudsher connotaties op. Ook moeten afvalbakken op een centrale plek staan en op ooghoogte, zodat niemand ze kan missen.
Zorg dat je helemaal geen afval hebt
Bedrijfsafval wordt grotendeels al op je inkoopafdeling gerealiseerd. Wat je niet hebt, hoef je immers ook niet weg te gooien. In een circulaire economie is het immers van belang hoe er omgegaan wordt met grondstoffen. Zorg daarom dat je met fabrikanten en groothandelaars werkt die ook duurzaam ondernemen. Kies bijvoorbeeld niet voor een groothandelaar die zijn pallets inpakt met kilo’s plastic.