Duurzamer omgaan met je kleding: zo doe je het

Na een hele lange tijd van fast fashion, is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor ‘slow fashion’. Het verschil tussen deze twee termen is dat het proces van het ontwerpen, produceren, kopen én dragen van kleding een stuk sneller gaat. Als gevolg hiervan is kleding goedkoper, maar vaak ook van mindere kwaliteit. Om langere tijd van jouw kleding te kunnen genieten, is er ook een hop wat je zelf kunt doen om je kleding zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Wassen op de juiste manier

Voordat je kleding in de wasmachine gooit, is het slim om eerst het label te checken. Zo zou het zomaar kunnen dat jouw kleding niet geschikt is voor de wasmachine. Daarnaast is het verstandig om je kleding altijd binnenstebuiten te wassen, zodat het buitenste oppervlak van de kleding niet te maken krijgt met eventuele schade door het wassen.

woman standing near pink concrete wall during daytime

Vermijd de droger

Vooral kledingstukken als wol en elastische stukken kun je beter niet in de droger doen – hier zijn ze niet goed tegen bestand. Naast dat een duurzame keuze is voor je kleding, is dit ook een groene keuze, omdat een droger veel energie en warmte kan verbruiken. Wil je je kleding o9p de juiste manier drogen, doe dat dan het liefst liggend. Kleding laten droger aan een kleerhanger is niet slim, omdat ze door de zwaarte van de natte stof en de zwaartekracht dan in de lengte uit kunnen rekken. Wanneer kleding liggend droogt, kan er niks veranderen aan het model.

Minder wassen

Vooral je spijkerbroeken zullen blij zijn met deze tip! Jeans blijven namelijk het langst mooi wanneer ze zo min mogelijk gewassen worden. Zit er toch een vlek in die je er echt uit wil halen, kies dan het liefst voor een handwas.

Direct vlekken verwijderen

Hoe langer een vlek in je kleding zit, hoe moeilijker hij weer te verwijderen is – en hoe groter de kans is dat je een wasje moet draaien, misschien zelfs wel op hoge temperatuur. Daarom is het aan te raden om áltijd je vlekken gelijk uit je kleding te verwijderen. Hierdoor hoef je waarschijnlijk ook minder warm te wassen, omdat de vlekken er toch al sneller uit zullen gaan.