De mogelijkheden van voorfinanciering 

Het voorfinancieren van facturen kan veel nieuwe mogelijkheden creëren voor ondernemers. De meeste ondernemers zullen niet bekend zijn met de potentiële kansen die gecreëerd worden met het uitbesteden van facturen. Toch is het belangrijk dat deze kansen niet over het hoofd worden gezien, aangezien ze voor groei en stabiliteit kunnen zorgen voor opkomende bedrijven. 

Sneller groeien

Een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden van voorfinanciering, is het versnellen en stimuleren van groei binnen de onderneming. Wanneer een ondernemer lang moet wachten op de betalingstermijn van een klant ontstaat er een periode van vertraging tussen betaling en herinvestering. Dit kan zorgen voor een vertraging in het groeitraject van de onderneming. Door de betaling naar voren te halen kan er vaart worden gehouden in het groeitraject, door verdiensten gelijk te herinvesteren. Het zal niet altijd zo zijn dat je direct liquiditeit nodig hebt om door te groeien, maar als er kansen op je pad komen waar grotere investeringen voor nodig zijn kan het voorfinancieren van je facturen een oplossing zijn. 

Efficiëntere geldstroom

De cashflow van een onderneming is voor talloze redenen enorm belangrijk. Een voordeel van voorfinanciering is dat de cashflow zo is ingesteld dat deze eerder liquide gemaakt wordt. Hierdoor kan je, zoals eerder vermeldt, sneller investeren. Dit stelt je echter ook in staat openstaande posten sneller te voldoen. Wanneer je precies weet wanneer je cashflow liquide is kan je gestructureerd je betalingsverkeer inrichten. Dit bevorderd efficiency en helpt je het overzicht te behouden. Als je niet bovenop je boekhouding zit is er ook het risico dat een debiteur onverwachts een week later betaald. Met voorfinanciering is dit risico geëlimineerd. 

Focus

Het onderscheiden van andere bedrijven is belangrijk voor elke soort onderneming. Een van de manieren om je te onderscheiden is het voorfinancieren van facturen. Wanneer je zelf het debiteurenbeheer niet hoeft uit te voeren, maak je meer tijd vrij om je te focussen op wat belangrijk is: het ondernemen. De tijdwinst die je behaalt kan je inzetten om een competitief voordeel mee te behalen ten opzichte van de concurrentie. Het wordt tevens door veel bedrijven als professioneel gezien wanneer je een externe partij je debiteurenbeheer laat doen. Het nadeel is wel dat je klanten dit als minder persoonlijk kunnen ervaren. Dit kan je opvullen door periodiek contact op te nemen om de relatie in stand te houden. 

Flexibiliteit 

Tot slot, het voorfinancieren van facturen heeft een groot voordeel ten opzichte van een traditionele lening. Het geeft de mogelijkheid tot flexibel krediet. Wanneer je behoefte hebt aan liquiditeit, kan je je facturen voor laten financieren om te investeren. Als er geen behoefte is om te investeren en er kosten bespaard moeten worden kan je besluiten je facturen weer zelf te versturen. Voorfinancieren is bij de meeste partijen flexibel per factuur. Wat ervoor zorgt dat je nooit ergens permanent aan vastzit. Dit geeft een stukje rust en stelt je in staat de cashflow van jouw onderneming flexibel te sturen. 

Concluderend, er ontstaan verschillende mogelijkheden voor ondernemers wanneer zij gebruik maken van voorfinanciering. Deze kansen verschillen per situatie en zullen niet voor elke ondernemer toepasbaar zijn. Wel is het belangrijk om van deze potentiële voordelen op de hoogte te zijn als ondernemer zijnde. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je als ondernemer weet te onderscheiden.