Soms kan het zijn dat je het overzicht van je financiën een beetje kwijtraakt. Je weet niet meer precies hoeveel je maandelijkse lasten bij elkaar zijn en daarnaast vraag je je af of je nog wel aan het sparen bent. Een oplossing hiervoor is om te gaan beginnen met budgetteren. Wat de basics van het budgetteren zijn en hoe je ermee kunt beginnen, vertellen we je hieronder.
Budgetteren: wat betekent het eigenlijk?
Met budgetteren zet je jouw inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje. Denk daarbij aan de maandelijkse lasten die je moet betalen en het salaris dat je binnenkrijgt. Zo weet je exact hoeveel je maandelijks overhoudt en wat je eventueel kunt sparen, uit kunt geven aan leuke dingen of wat je opzij kunt zetten als er ineens onvoorziene kosten op je zitten te wachten. En over deze uitgaven gesproken: met budgetteren voorkom je ook dat je juist té veel geld uitgeeft. Met andere woorden zorg je ervoor dat je grip krijgt en houdt op je geldzaken.
De basics van budgetteren: met deze stappen kun je ermee beginnen
Vraag jij jezelf af hoe je kunt beginnen met budgetteren? We zetten een stappenplan op een rij.
Stap 1: Zet je inkomen en uitgaven naast elkaar
De eerste stap van het budgetteren is dat je jouw inkomen en uitgaven op een rij zet. Bij jouw inkomen hoort het nettoloon en wellicht eventuele toeslagen. Tel deze inkomen bij elkaar op. Hetzelfde doe je met jouw uitgaven. Denk aan de zorgverzekering, jouw sportschoolabonnement en de hypotheek. Tel alle vaste lasten bij elkaar op en zet de uitgaven naast de inkomsten. Zo kun je precies zien hoeveel je maandelijks overhoudt of tekortkomt.
Blijkt dat je te veel geld uitgeeft, terwijl er wel een grote uitgave op de planning staat? Een minilening kan in dat geval een uitkomst bieden. Met een minilening kan men geld lenen zonder gedoe: zonder stress kan zo toch die ene uitgave worden voldaan. Houd natuurlijk wel rekening met de risico’s.
Stap 2: (Be)sparen
De tweede stap is om te gaan sparen óf besparen. Blijft er geld over? Dan kun je juist een budget vrijmaken dat je op de spaarrekening kunt zetten. In dit geval is het belangrijk om te sparen voor bepaalde doelen: dat geeft je houvast. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie. Je kunt ook andere budgetten vrijmaken voor bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding.
Blijkt dat je juist aan het einde van de maand krap bij kas zit? Dan is het belangrijk om te besparen. Check op welke kosten je maandelijks kunt besparen, bijvoorbeeld op de boodschappen of het kopen van nieuwe kleding. Dankzij budgetteren weet je exact hoe jouw financiën ervoor staan.