Wanneer je gaat studeren en in een studentenhuis gaat wonen, zijn er veel zaken die je moet regelen en waar je over na moet denken. Zo moet je verschillende verzekeringen aanvragen, maar je moet je ook bewust zijn van risico’s die je mogelijk loopt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er brand ontstaat in het studentenhuis waar je gaat wonen. Je wilt er eigenlijk niet aan denken, maar je moet je wel bewust zijn van dat het kan gebeuren. En wie draait er dan voor de kosten op?
Wat staat er in de wet?
In de wet is een regeling opgenomen die gaat over schade aan het gehuurde. Het gehuurde is in dit geval de studentenwoning. In de regeling staat dat de huurder over het algemeen aansprakelijk is voor de schade aan het gehuurde. Is de huurder van mening dat dit niet zijn of haar schuld is, dan zou hij of zij dit moeten aantonen. Echter, met brand is dit precies het tegenovergestelde. Is er brand ontstaan in jouw studentenhuis? Dan is de verhuurder aansprakelijk. Is de verhuurder van mening dat dit jouw schuld is, dus de schuld van de huurder? Dan zou hij dit moeten aantonen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van wat in het rapport van de brandweer staat geschreven over de oorzaak van de brand. Mogelijk komt het door roekeloos gedrag van de huurder, zoals roken in huis. Maar heeft het een bouwkundige oorzaak, dan is de verhuurder aansprakelijk voor de schade aan het gehuurde. De verhuurder moet dan de schade aan het gehuurde op eigen kosten herstellen.
Inboedelverzekering
Bovenstaande geldt voor de schade aan het studentenhuis zelf. Jouw inboedel, oftewel jouw spullen die je in jouw studentenkamer hebt neergezet, kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Hiermee dek je de schade aan jouw inboedel, bijvoorbeeld ontstaan door brand. Wat precies vergoed wordt met een inboedelverzekering hangt af van welke verzekering je kiest. De premie voor de inboedelverzekering betaal je per maand. Een gemiddelde premie voor een appartement kost 9,50 per maand. Woon je in een studentenhuis, dan zal je deze waarschijnlijk delen met jouw huisgenoten. Met een kleine bijdrage, ben je dus verzekerd voor een groot bedrag.
Welke inboedelverzekering?
Om te beslissen welke inboedelverzekering het beste bij jou past, moet je eerst jouw inboedelwaarde meten. Op verschillende websites kun je dit doen aan de hand van een inboedelwaardemeter. Hierbij wordt gekeken naar jouw leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling en de grootte van het huis waar je in woont. Aan de hand daarvan kun je kijken naar welke verzekering bij jou past. Bij sommige maatschappijen kun je ook kiezen voor allrisk. Dit houdt in dat plotselinge onvoorziene gebeurtenissen ook zijn verzekerd. Hieronder kan je verstaan dat je bent verzekerd voor wanneer je bijvoorbeeld zelf per ongeluk een vaas omstoot. Er zijn veel websites waarop je inboedelverzekeringen kan vergelijken, zoals op independer.nl, verzekering.nl of pricewise.nl. Deze kunnen jou helpen bij het kiezen voor de goede inboedelverzekering.
Breekt er brand uit in jouw studentenwoning? Dan is de verhuurder dus automatisch aansprakelijk. Vindt hij dat dit jouw schuld is, dan moet hij dit aantonen. Jouw inboedel kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Je bent dan verzekerd voor schade die gemaakt wordt bij bijvoorbeeld een brand. Je kunt zelf kiezen wat en hoeveel je wilt verzekeren met een inboedelverzekering.