Bespaar geld door het tochtprobleem in huis aan te pakken

Tocht is een vervelend probleem en komt in veel woningen voor. Naast dat het vervelend is, kan het ook nog eens extra kosten opleveren. Doordat je blijft stoken, zal de energierekening met sprongen omhoog gaan. Met alle gevolgen van dien. Wie geld wilt besparen én van een hoger wooncomfort wilt genieten, heeft dan ook baat bij het oplossen van dit tochtprobleem. Bovendien is dit over het algemeen vaak een relatief eenvoudige oplossing. Maar hoe kun je tocht opsporen? En wat als je de bron van het tochtprobleem hebt gevonden? Hoe los je dit dan weer op? Dat lees je in dit artikel!

De risico’s van tocht in huis

Vooral in de wat oudere woningen ontstaan vaak tochtproblemen. Hoewel de meeste mensen hier wel degelijk iets aan willen doen, zijn er ook nog genoeg mensen die dit simpelweg laten zitten. Wachten tot ze iets extra’s te besteden hebben en dan pas het probleem aanpakken. Besef echter wel dat tocht in huis ook de nodige risico’s op kan leveren. Zowel voor de gezondheid als de portemonnee. Daarom is het verstandiger om een tochtprobleem direct aan te pakken en zo te voorkomen dat het wooncomfort onnodig verstoord wordt.

  • Extreme koude ledematen
  • Stijve nek
  • Hoofdpijn
  • Droge en prikkende ogen
  • Vermoeidheidsklachten
  • Koude woning, waardoor er meer gestookt wordt

Tocht in huis opsporen

Maar hoe kun je zelf het tochtprobleem in huis opsporen? Er zijn enkele eenvoudige dingen die je zelf kunt proberen.

Wacht bijvoorbeeld tot het avond is (zodat het beter te zien is) en steek een kaarsje aan. Vervolgens loop je langs alle mogelijke tochtplekken en blijf je even stil staan. Op de plek waar het kaarsje begint te flikkeren, weet je dat er een tochtvlaag aanwezig is. Let hierbij ook goed op de richting waar de vlam heen beweegt. Dit vertelt namelijk ook wat de precieze richting van de tochtstroom is.

Je kunt ook verschillende post-its in huis plakken. Als de post-its beginnen te wapperen of zelfs geheel wegwaaien, weet je uit welke ruimte de tocht vandaan komt.

Tochtprobleem in huis oplossen

Nu je weet waar het tochtprobleem precies ontstaat, kun je deze natuurlijk ook op gaan lossen. Hier zijn verschillende manieren voor. Welke methode je gebruikt is volkomen afhankelijk van het huidige budget. Gelukkig kun je ook met een relatief klein budget het tochtprobleem in elk geval voorlopig oplossen. Bijvoorbeeld door het gebruik van tochtstrips. Zo ervaar je minder tocht en kun je ondertussen verder sparen voor oplossingen op de lange termijn.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbelglas of het verbeteren van de isolatie in de woning. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om dikkere gordijnen voor de ramen te plaatsen of borstels om de deuren te monteren. Alles om luchtstromen vanuit buiten geen kans meer te geven. Zo geniet je van een fijner binnenklimaat.

Ben je bezig met het oplossen van het tochtprobleem? Vergeet dan niet dat bovenstaande oplossingen er ook voor zorgen dat er minder ventilatiemogelijkheden in huis aanwezig zijn. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis toenemen en de kans op schimmels vergroten. Vergeet daarom niet dat het ook belangrijk blijft dat er voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig zullen zijn.