5 tips om de juiste scooter voor jou te kiezen

Heb je een scooterrijbewijs en ben je van plan om binnenkort je eigen scooter aan te schaffen? Dan is het belangrijk om je eerste te verdiepen in de verschillende mogelijkheden op dit gebied. Welk type scooter past het beste bij jou en voor welke doeleinden heb je de scooter vooral nodig? Gebruik de volgende tips om je zoektocht naar een nieuwe scooter makkelijker te maken!

  1. Bepaal het juiste type

Scooter zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld binnen de categorie ‘scooters’ al diverse mogelijkheden, waaronder de bromscooter of de snorscooter. Een snorscooter heeft een blauwe kentekenplaat en een bromscooter heeft een gele. Daarnaast zijn er nog diverse andere verschillen die zich ook vertalen in de geldende verkeersregels die op jouw voertuig van toepassing zijn. Zorg er daarom voor dat je je goed verdiept in de verschillende types en bepaalt welke het beste bij jou past.

  1. Kies het goede formaat

Niet iedere scooter is even geschikt voor in de stad, evenals niet iedere scooter een slimme keuze is voor lange afstanden of voor gebruik op onverharde wegen. Het wielformaat en het algehele formaat van de scooter zijn dan ook belangrijk bij het maken van je keuze. Wil je jouw scooter bijvoorbeeld vooral voor korte afstanden binnen een stad gebruiken? Dan is en kleiner model al gauw voldoende. Bovendien heb je hiermee doorgaans minder problemen wat betreft parkeren. Ben je van plan de scooter voor lange afstanden te gebruiken op dagelijkse basis? Houd er dan rekening mee dat je banden sneller slijten. Het wielformaat heeft bovendien ook effect op de slijtage van je banden.

  1. Vind een geschikt merk

Veel scooter-eigenaren hebben een favoriet scootermerk omdat ze het design mooi vinden, tevreden zijn over de techniek of omdat dit merk optimaal comfort biedt. Ben je nog geen ervaren scooterrijder, dan heb je waarschijnlijk nog geen uitgesproken voorkeur. Oriënteer je daarom breed en boek eens een testrit om te kijken welke merken jou het meest aanspreken. Bovendien kun je natuurlijk altijd je omgeving vragen om tips en ervaringen. Vrienden die zelf een scooter hebben kunnen je ongetwijfeld vertellen waarom ze tevreden zijn over het merk, of waarom niet.

  1. Breng je gebruik in kaart

Je scooter moet vooral passen bij de ritjes die jij van plan bent te maken. Voor dagelijks gebruik heb je bijvoorbeeld meer aan een degelijke scooter dan aan het nieuwste model met het mooiste design. Gebruik je de scooter echter vooral voor afspraken binnen de stad, dan wil je uiteraard een goede indruk maken en speelt het design wel degelijk mee in je overweging. Zorg er dan ook voor dat je je verwachte gebruik in kaart brengt en op basis van deze informatie een geschikte scooter kiest.

  1. Kies benzine of elektrisch

Tegenwoordig zie je steeds meer elektrische scooters rijden. Het excuus om geen scooter te nemen omdat het slecht is voor het milieu gaat hier dan ook niet meer op. Een elektrische scooter heeft geen uitstoot en is daarmee net zo schoon als de gewone fiets. Ideaal wanneer je je bewust van ! naar B wil verplaatsen. Houd er echter wel rekening mee dat je accu ook regelmatig opgeladen moet worden en dat de aanschafprijs van een elektrische scooter doorgaans een stuk hoger ligt dan een scooter die rijdt op benzine. Kortom, overweeg je opties en kies een model dat bij je past.

Voor het eerst de weg op

Heb je een keuze gemaakt uit het brede assortiment scooters? Dan is het belangrijk om ook een scooterverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor eventuele schade die je met je scooter veroorzaakt aan anderen en – afhankelijk van je gekozen dekkingsgraad – ook voor diefstal, schade aan je eigen voertuig. Een scooterverzekering vergelijken geeft je inzicht in de premie die je betaalt per aanbieder en op welke dekking je kunt regelen. Met deze informatie op zak kun je een scooterverzekering kiezen die aansluit op jouw wensen.