3 tips hoe je sneller opdrachten krijgt als freelancer

Als freelancer heb je geen vaste werkgever en moet je vaak zelf op zoek naar opdrachten. Dit stukje vrijheid zorgt er wel voor dat je zelf kunt kiezen waar je wel of niet op ingaat. Je kunt tijdelijk een klus aannemen en daarna weer iets anders gaan doen. Uiteraard brengt het ook wel een stukje onzekerheid met zich mee. Als een project afgelopen is en er is geen verlenging mogelijk, dan moet je toch echt op zoek naar iets anders om weer inkomen voor jezelf te kunnen genereren. Toch zijn er veel mensen die het heerlijk vinden om steeds opnieuw te zoeken naar interessante ZZP opdrachten. Maar hoe krijgen ze die opdrachten nou eigenlijk? Wij geven je in dit artikel 3 tips.

Zorg dat je een goede website hebt

Als je wilt dat mensen je goed kunnen vinden, dan is het van belang om een goede website te hebben. Hierop kun je je portfolio en cv zetten, wat interessant is voor (potentiële) opdrachtgevers. Vergeet ook niet om duidelijk je contactgegevens neer te zetten. Als mensen hiernaar moeten gaan zoeken, dan zullen ze snel afhaken en op deze manier loop jij opdrachten mis.

Je portofolio is belangrijk omdat mensen graag eerder werk van je willen zien. Indien jouw werk bevalt, of ze zien er potentie in, dan zullen ze sneller contact met je opnemen. Dit geldt  natuurlijk ook voor je cv.

Gebruik je LinkedIn-profiel op de juiste manier

LinkedIn is bij uitstek hét platform voor de zakelijke markt. Als je op zoek gaat naar freelance opdrachten is het echt the place to be. Het fijne aan LinkedIn is, dat je kunt connecten met mensen die voor jou interessant kunnen zijn. Zorg dat je bij het versturen van een connectieverzoek een persoonlijke boodschap toevoegt, zodat de persoon in kwestie meteen weet wie je bent, wat je zoekt en waarom je graag wilt connecten. Nog een tip: zet in je profiel dat je beschikbaar bent en ook waarvoor. Je kunt ook een bericht op je tijdlijn plaatsen met daarin een tekst waaruit blijkt waar je naar op zoek bent. Jouw connecties kunnen dan onder dat bericht potentiële opdrachtgevers taggen.

Neem te tijd om te netwerken

De ervaring leert dat mensen die goed zijn in netwerken meer werk krijgen, dan degenen die dat niet doen. Het is heel belangrijk om contact te onderhouden met mensen die je hebt ontmoet. Laat je eigen stempel achter op een positieve manier. Mensen moeten aan jou denken als ze op zoek zijn naar een freelancer. Of je nou keurig netjes gedrukte visitekaartjes uitdeelt of je eigen handgeschreven kaartjes maakt en er een bootje van vouwt, je moet indruk maken zodat mensen je weten te vinden indien nodig.