Zakelijk geld lenen als ZZP’er? Het kan!

Je bent in het bezit van een eigen bedrijf. Op den duur kan het zijn dat je een bepaalde investering wilt doen waar je natuurlijk geld voor nodig hebt. Maar beschik je wel over de financiële middelen om deze uitgave te doen? Misschien heb je wel een lening nodig. Belangrijk hierbij is om te kijken wat de mogelijkheden voor je zijn. Is het aanvragen van een ZZP lening überhaupt wel mogelijk? En wat zijn de opties? Goed om te weten: als ZZP’er kun je geld lenen! In dit blog lees je alles over de mogelijkheden.

Het risico

Als ZZP’er kan het lastig zijn om geld te lenen, want veel ZZP’ers hebben geen vast inkomen. En dat is een risico voor geldverstrekkers. Een groter risico dan bij mensen die wél een vast inkomen hebben. Want het kan zomaar zo zijn dat het na de afgesproken periode niet lukt om het geld terug te betalen. Voor geldverstrekkers is het dan ook minder aantrekkelijk om geld aan jou te lenen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden voor ZZP’ers om zakelijk geld te lenen. Je kunt verschillende soorten kredieten met elkaar vergelijken om zo de beste optie voor je onderneming te kiezen. Samen met een adviseur kan je dan kijken of je de lasten van de financiering kunt dragen.

Waarom een zakelijke lening?

Waarvoor gebruik je het zakelijke geld eigenlijk? Dat is erg slim om vooraf te bepalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Zakelijk geld kun je lenen wanneer je graag wilt investeren in jouw bedrijf. In dat geval heb je dus een zakelijke lening nodig. De voorwaarden bij een zakelijke lening zijn anders dan bij een normale lening. Daardoor krijg je soms te maken met kredietverstrekkers die een dergelijke lening niet willen verstrekken. Een zakelijke lening kan je gebruiken voor bijvoorbeeld het kopen van een bedrijfspand, de aanschaf van een voertuig of het kopen van een nieuwe computer.

Het aanvraagproces

Het is eenvoudig om een aanvraag te doen voor een zakelijke lening als ZZP’er. Dit kan meestal op de website van de kredietverstrekker. Op deze manier kan je al snel antwoord krijgen en al eventueel een overzicht van de mogelijkheden. Je kunt ervanuit gaat dat je aanvraag én ondernemingsplan zorgvuldig wordt gecheckt en beoordeeld. Benieuwd hoe je zakelijke lening er precies uit gaat zien? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Dit wordt meestal besproken in een persoonlijk gesprek. Wil je lenen zonder BKR? Dat kan. Er zijn zelfs verstrekker die jou met een negatieve BKR registratie een krediet verstrekken. Maar dit is geen garantie, want een aanvraag kan altijd geweigerd worden.

Verschillende soorten kredieten

Er zijn verschillende soorten kredieten voor ZZP’ers. Als ondernemer is het verstandig om de voor- en nadelen van de verschillende kredieten tegen elkaar af te wegen en zo de juiste beslissing te maken. Je kunt denken aan een Flexibel Krediet, waar je voor kiest als je extra financiële ruimte nodig hebt om bijvoorbeeld je facturen te betalen. Daarnaast is er Lease, waarbij je bijvoorbeeld investeert in je bedrijfsmiddel. Dan is er ook nog het Microkrediet, speciaal voor mensen die het idee hebben om te ondernemen en een kleine lening nodig hebben. Verder heb je nog het MKB-krediet, Sociaal Krediet en de Bedrijfshypotheek. Kortom, genoeg mogelijkheden! En mocht je het lastig vinden om een krediet aan te vragen? Dan kun je het ook laten doen door een intermediair.