Hoe vervalsen professionele oplichters geld?

Jammer he? Dat er niet onbeperkt geld is of zelfs dat alles gratis is. Zo denken oplichters ook. Zij ruilen goederen voor vals geld. Dat is makkelijk spullen kopen denk je dan, maar het is natuurlijk hartstikke illegaal. Hoe vervals je eigenlijk geld?

Toch zijn er oplichters…

Ondanks dat er minder vals geld in omloop is, gebeurd het alsnog te veel. Veel oplichters kopen er spullen mee of gebruiken het als casino geld. Vals geld maken doe je niet zomaar even. Het vergt heel veel secuur werk en het geld volledig namaken is eigenlijk onmogelijk.

  • Veel oplichters hebben een goede printer, maar de printer die je op zolder hebt staan, kan niet in het papier printen. Een kenmerk van echt geld is een watermerk dat je ziet wanneer je het tegen het licht houdt.
  • Wat betreft papier kun je redelijk overeen komen met echt geld. Echt geld bestaat uit katoenvezels en voelen dun, maar toch stevig aan. Dit papier, of iets wat hierop lijkt, kun je makkelijk zelf aan komen.
  • Elk biljet bevat ook een holografische strook. Dit is eigenlijk heel makkelijk te maken door dun holografisch papier te hebben en dit te bedrukken. Vervolgens plak je dit secuur op de juiste plek op het biljet.
  • Op een echt biljet heb je de waarde van het geld in smaragdgroen. Oplichters printen dit getal al uit met de smaragdgroene look en de lichtstrook erin.

Klinkt allemaal heel makkelijk toch? Maar dat is het echt niet. Het vergt veel ervaring en geduld. Iets waar je eigenlijk geen geduld voor wil creëren.

Pas op voor nep geld

Door de oplichters moeten we op onze hoede blijven wat betreft geld. Een truc van oplichters is tweedehands spullen kopen via marktplaats en die bij jou op komen halen. Doordat ze het persoonlijk op komen halen, lijkt het vertrouwd. Toch kunnen mensen met nep geld betalen en dan ben je alsnog de sjaak. Als jij daarna met jouw valse biljet onbewust bij de supermarkt wil betalen, is er een kans dat zij deze niet aannemen. Dan ben je verder van huis. Als je nepgeld in huis hebt, moet je aangifte doen bij de politie. Daarnaast kun je het ook melden bij je eigen bank of De Nederlandsche Bank. Nepgeld onderscheppen kan met de volgende stappen: je moet voelen, kijken en kantelen.

  • Op een echt biljet zit voelbare inkt aan de rand van het biljet. Hier zie je kleine streepjes en wanneer je hier met je nagel overheen gaat, kun je de streepjes voelen.
  • Eerder benoemde we het al; je kunt kijken naar het watermerk in het papier door deze tegen het licht te houden. Hier moet je het watermerk en de waarde van het biljet in kunnen zien.
  • Door het biljet te kantelen, zie je in het smaragdgroene getal een groene lichtbaan verschijnen en verplaatsen in het getal. Wanneer een biljet dit heeft, is het echt.