Dit heb je nodig voor een energie neutrale woning

We moeten vooruit met de wereld. Dat betekent een fossielvrij leven. Ook bij een woning is dit ontzettend belangrijk en daarom bouwen we in Nederland sinds 2020 alleen nog maar huizen die helemaal of bijna energieneutraal zijn. Dat betekent minder gebruik van kolen, gas en meer groene energie of helemaal geen energie. Maar wat is er nu nodig om je huis energie neutraal te maken?

Zonnepanelen

Laten we beginnen bij een bekend onderdeel. Dit zijn de zonnepanelen. Naast dat je kan besparen met zonnepanelen betekenen ze ook een milieubewust en energie neutrale woning. Je energie is namelijk afkomstig uit zonne-energie en hiervoor is niks anders nodig dan een lekker zonnetje. Geen kolencentrales of andere uitstoot is er nodig om jouw wasmachine te laten tollen.

Verwarmingssystemen

We gingen van de CV-ketel naar een warmtepomp. Een warmtepomp zal je woning verwarmen doormiddel van stroom. Je hebt dus geen gas meer nodig om de verwarmingen te laten draaien. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming bij een warmtepomp. Dit omdat het de meest efficiënte vorm van verwarmen is die we kennen op dit moment.

Driedubbel glas

Van enkel glas gingen we al naar dubbel glas. Maar om je huis echt goed te isoleren en geen warmte meer te verliezen door de ramen is er drievoudig glas gekomen. In dit glas zit nog een extra laag. Dit zie je niet als je ernaar kijkt, maar het zit er wel degelijk. Deze zorgt ervoor dat je huis mooi warm blijft zonder dat jij veel energie hoeft te verbruiken.

Isolatie

Bij oudere woningen zie je vaak dat het hier en daar behoorlijk tocht. Dit komt omdat kieren niet zijn afgedicht of omdat een plafond niet is geïsoleerd. Door je woning goed te isoleren kan je hem energie neutraal krijgen. Anders verlies je namelijk enorm veel warmte wat je allemaal weer moet opwekken en uiteindelijk is het dweilen met de kraan open. Goed isoleren dus!

Ventilatie

Een huis dat te goed is geïsoleerd is ook niet goed. Want dat zou betekenen dat je een woning krijgt waarin jij niet naar adem kan happen. Een goed ventilatiesysteem moet dus worden ingebouwd bij een energie neutrale woning. Voor energiebesparende maatregelen kan je subsidie krijgen, dit moet je alleen wel goed uitzoeken voordat je start met de bouw.