Besparen op zakelijke energie: 4 tips!

Het energieverbruik is voor de meeste bedrijven één van hun grootste kostenposten. Het afsluiten van zakelijke energie is al de eerste stap om wat extra geld te besparen, maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen om de kosten zo laag mogelijk te maken. Het maakt hierbij niet uit of je over een klein- midden- of grootbedrijf beschikt. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen al enorm veel geld schelen op jaarbasis. Met de volgende 4 tips kun je eenvoudig besparen op zakelijke energie, gaan de maandelijkse kosten omlaag en zal de winst uiteindelijk hoger worden. En zeg nou zelf, daar wordt iedere ondernemer toch gelukkig van?

1. Zet computers volledig uit

Op kantoor valt er veel geld te besparen door apparaten volledig uit te schakelen en dan met name de computers. Tel maar eens hoeveel computers er op kantoor aanwezig zijn. Hoe vaak komt het wel niet voor dat deze de gehele dag aan blijven staan? Terwijl er eigenlijk niemand gebruik van maakt? De computer enkel op stand-by laten gaat is niet voldoende om energie te besparen. Ook dan zal hij nog energie verbruiken. Het is daarom beter om de computers na gebruik direct helemaal uit te schakelen. Kost het te veel tijd om de computer telkens af te sluiten en weer opnieuw aan te zetten gedurende de dag? Kies dan voor een middenweg en maak één iemand verantwoordelijk om iedere dag vóór het afsluiten van het pand nog even een snelle check te doen en ervoor te zorgen dat alle computers volledig uitgeschakeld zijn. Zo bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar en je hoeft er verder niets voor te doen.

Wil je nóg meer besparen? Vervang dan alle desktop computers voor laptops. Zo bespaar je al snel 1/3 op je volledige elektriciteitsverbruik!

2. Laat de luchtververser enkel draaien gedurende de werktijd

Veel bedrijven maken gebruik van luchtverversers. Zeker gedurende de huidige coronacrisis is het heel fijn om de lucht zo hygiënisch mogelijk te houden. Het is echter doorgaans niet nodig om dit ook buiten kantoortijden te doen. Er is dan toch niemand aanwezig. Sluit de luchtververser daarom op een timer aan, zodat deze enkel zal draaien gedurende de werktijden en verder uitgeschakeld blijft. Dat levert eenvoudig een fikse besparing op.

3. Laat de verwarmingsinstallatie en het airconditioningssysteem elkaar versterken

De meeste bedrijven beschikken over zowel een verwarmingsinstallatie als een airconditioningssysteem Noodzakelijk om de temperatuur op kantoor zo aangenaam mogelijk te houden. Helaas worden deze systemen vaak afzonderlijk van elkaar gekocht, waardoor deze minder goed op elkaar aansluiten en elkaar soms zelfs tegenwerken. Daarom is het goed om een vakman mee te laten kijken naar deze installaties en waar nodig de instellingen aan te passen. Zo voorkom je dat je onnodig extra zakelijke energie verbruikt en blijft het binnenklimaat aangenaam om in te werken.

4. Kies voor duurzame verlichting

Op verlichting kan veel bespaard worden door simpelweg enkele aanpassingen te maken. Bekijk daarom eerst goed van welke lichtbronnen je op dit moment gebruik maakt. Door alle verlichting in het bedrijf te vervangen voor LED- of Tl-verlichting bespaar je eenvoudig tientallen euro’s per jaar. Ook op het gebied van aanschafkosten. Je doet met deze lampen immers ook nog eens veel langer dan met conventionele verlichting.