Auto meldcode: wat is het eigenlijk en waar kun je hem vinden?

Iedereen die wel eens een auto gekocht of verkocht heeft, weet dat daar een rol in is weggelegd voor de auto meldcode. Maar wat is die meldcode eigenlijk en waar kun je hem vinden? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wat is de auto meldcode?

De meldcode van je auto is een unieke, viercijferige code. Deze code is niet zomaar bedacht, maar bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Dit is de unieke identificatie van jouw auto die bestaat uit 17 tekens, waarvan de laatste 6 altijd cijfers zijn. Je chassisnummer staat ergens gegraveerd in je auto en helpt onder andere om auto’s afkomstig van diefstal of waar mee gefraudeerd is, te herkennen.

Waarvoor heb je de meldcode nodig?

Zoals we hierboven al zeiden: de meldcode is een belangrijk onderdeel bij de (ver)koop van een auto. Deze heb je namelijk nodig om je auto te verzekeren. Zodra een auto namelijk op jouw naam staat, ben je verplicht hem te verzekeren (ook al ga je er nog niet meteen de weg mee op). Of je nu kiest voor de goedkoopste autoverzekering of de meest uitgebreide, je auto moet minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd zijn.

De meldcode geef je door aan je verzekeraar, die deze vervolgens gebruikt om je auto met verzekering aan te melden bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze overheidsinstantie is verantwoordelijk voor de administratie en alles rondom veiligheid voor het Nederlandse verkeer. Zij houden dus ook bij of een auto verzekerd is. Is dat niet het geval, of is dit niet goed doorgegeven, dan kan dit een forse boete opleveren. Ook checkt het RDW bij de aanmelding aan de hand van de meldcode of er geen sprake is (geweest) van fraude en of het kenteken overeenkomt met de aangemelde auto.

Wanneer je een autoverzekering beëindigt, of dit nu is omdat je overstapt, je auto verkocht hebt of omdat je hem bijvoorbeeld schorst (van de weg haalt), geeft de verzekeraar dit middels de meldcode ook door aan het RDW. Stap je over van verzekeraar, is het dus belangrijk dat je hier opnieuw de meldcode doorgeeft, zodat je volgens het RDW niet onverzekerd rondrijdt.

Waar vind je de auto meldcode?

Of je nu een nieuwe of een tweedehands auto hebt gekocht, je moet deze dus direct verzekeren. Dat kan online, maar dan heb je dus wel de meldcode nodig. Die kun je op verschillende manieren achterhalen:

  • aangezien de meldcode de laatste vier cijfers van het chassisnummer zijn, kun je deze opzoeken. Je vindt het chassisnummer vaak onder de motorkap of in het portier;
  • wanneer de auto op jouw naam staat (overgeschreven is), kun je inloggen op de website van het RDW met je DigiD, hier kun je de meldcode opvragen;
  • op de kentekencard (auto’s vanaf 2014) of kentekenbewijs Deel 1 (voor 2014) vind je de meldcode;
  • op het Overschrijvingsbewijs (tot 2014) tref je ook de meldcode aan.

Heb je een auto gekocht maar is deze nog niet overgeschreven? Dan kun je de meldcode natuurlijk altijd bij de huidige/oude eigenaar opvragen. Zo kun je de verzekering alvast zover regelen, zodat je na de overschrijving veilig de weg op kunt.