5 Rijkste Gemeentes en Steden van Nederland

Waar wonen de rijkste mensen van Nederland? Dat vragen we ons allemaal wel eens af. We geven de informatie over ons inkomen of vermogen niet graag aan Jan en alleman, maar nieuwsgierig zijn we zo af en toe wel naar hoe goed andere mensen het doen. De grootste invloed op hoe rijk Nederlanders zijn, heeft de huizenmarkt. De stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaar hebben gezorgd voor een flinke stijging in het gemiddelde vermogen va Nederlandse huishoudens. Laten we snel kijken in welke gemeente van Nederland de mensen er warmpjes bij zitten. Hierbij is gekeken naar het gemiddelde vermogen van een huishouden en niet naar het inkomen. In de Top 10 Rijkste gemeentes en steden van Nederland, beginnen we bij de minst rijke gemeente om te eindigen bij de rijkste gemeente.

10. Bergeijk – € 212.100

In de top 10 rijkste gemeenten en steden is de provincie Noord-Brabant zeer ruim vertegenwoordigd, met maar liefst 5 gemeenten. Een van die 5 plaatsen in de Top 10 gaat naar het Noord-Brabantse Bergeijk. Een klein, maar welvarend plaatsje met zo’n 11.000 inwoners. In Bergeijk wonen, net als in de andere Brabantse gemeenten in deze lijst, relatief veel vermogende ouderen. De vergrijzing van onze samenleving heeft ongetwijfeld een bijdrage geleverd aan Bergeijks plaats in de Top 10 rijkste gemeentes en steden.

9. Sint Anthonis – € 213.200

De negende plaats in deze lijst is voor Sint Anthonis. Ook Sint Anthonis is een bescheiden plaatsje met rond de 11.000 inwoners. Het is gelegen in het land van Cuijk, net onder Nijmegen en naast Boxmeer. De gemeente waar Sint Anthonis ligt, bestaat uit meerdere dorpskernen, waaronder Landhorst, Ledeacker, Oploo, Stevensbeek, Wanroij en Westerbeek.

8. Staphorst – € 214.100

Op de negende plaats gebeurt iets interessants. Daar staat namelijk de gemeente Staphorst, met een gemiddeld vermogen per huishouden van 214.100 euro. Terwijl Staphorst vooral bekend is van de klederdracht en het grote aantal orthodox gelovigen, is het dus ook een redelijk vermogende gemeente. Zo vermogend dat er in ieder geval een plaats in de Top 10 van rijkste gemeentes en steden voor Staphorst is weggelegd. Een leuk weetje over Staphorst is overigens dat dit de enige gemeente in Nederland is, waar je op zondag geen foto’s mag maken. Het gaat je dus niet lukken om op een zondag mooie kiekjes te schieten van de huizen die de Staphorsters vermogend hebben gemaakt. Dit geeft niets, want het vermogen van de inwoners zit vooral in de agrarische sector.

7. Oirschot – € 217.500

Staphorst wordt op de voet gevolgd door een plaats die twaalf kilometer boven Eindhoven ligt. Oirschot noemt zich ook wel ‘monument in het groen’. Oirschot wordt namelijk omgeven door 11 natuurgebieden en heeft een rijke culturele geschiedenis. Iets waar ze zeker trots op zijn in dit plaatsje. De plaats heeft twee beschermde dorpsgezichten: de markt in het centrum en het Stratense kappeltje dat in het buitengebied ligt. Net als Maastricht kent Oirschot een Vrijthof. Er wonen zo’n 18.000 inwoners in Oirschot. Wederom een Noord-Brabantse plaats met vermogende bewoners.

6. Hilvarenbeek – € 221.300

Net niet in de Top 5 is de volgende Noord-Brabantse plaats te vinden: Hilvarenbeek. In deze gemeente heeft ongeveer driekwart van de inwoners een koopwoning. De WOZ-waarde van de koopwoningen in Hilvarenbeek is bijna 300.000 euro. Bekende bewoners van Hilvarenbeek zijn onder anderen Tione van Peperstraten en Henny Vrienten. Hilvarenbeek is natuurlijk ook bekend bij het grote publiek door safaripark Beekse Bergen. Dit park ligt tussen Hilvarenbeek en Tilburg in en trekt jaarlijks vele bezoekers.

Het rijke Hilvarenbeek is vooral bekend door Beekse Bergen

 

5. Alphen-Chaam – € 234.900

Ook Alphen-Chaam heeft vermogende inwoners. Deze gemeente ligt wederom in Noord-Brabant en heeft drie kernen: Alphen, Chaam en Galder. Uit Alphen-Chaam komen onder anderen Ruud de Moor (een Nederlandse professor in de Sociologie) en de Nederlandse Jelle Klaassen (een professionele dartspeler). De gemeente Alphen-Chaam strekt zich uit over een redelijk gebied, dat onder Breda gelegen is.

4. Heemstede – € 247.900

We verlaten Noord-Brabant om naar Noord-Holland te gaan, waar de vermogende plaats Heemstede ligt. Heemstede is een ‘grijze’ gemeente: er wonen relatief veel ouderen. Meer dan de helft van alle inwoners is 45 jaar of ouder en een derde is boven de 65 jaar. Heemstede staat ook nog in een andere lijst, namelijk die van de beste plekken om te wonen in Nederland. Daar prijkt Heemstede op plaats 3.

3. Rozendaal – € 278.300

Net boven Arnhem, dicht bij Nationaal Park Veluwezoom, ligt de vermogende gemeente Rozendaal. Rozendaal heeft veel ‘oud geld’. De inwoners zijn op leeftijd. Vroeger trokken veel mensen uit de stad Arnhem weg, richting Rozendaal, waar zij hun huis kochten. Maar liefst 85 procent van de woningen in de gemeente bestaat uit koopwoningen. Voor wie het zich kan veroorloven, je woont natuurlijk prachtig in Roozendaal, zo dicht bij het groen en toch dicht bij de stad.

2. Laren (NH) – € 323.600

De meeste miljonairs op een kluitje zijn te vinden in het Noord-Hollandse Laren. Dit dorp was vroeger een echt kunstenaarsdorp. Inmiddels is dit veranderd. Momenteel is het vooral een forensendorp, voor nieuwe rijken. Laren heeft ook het Rosa Spier-huis, waar bejaarde, bekende kunstenaars hun dagen slijten. Interessant is dat ook de bekende kunstschilder Piet Mondriaan in Laren heeft gewoond.

1. Bloemendaal – € 337.400

De allerrijkste gemeente van Nederland, is het Noord-Hollandse Bloemendaal. Vooral bekend van het strand, maar ook van het grote aantal miljonairs. Bloemendaal staat op één in deze lijst, deze gemeente heeft namelijk de hoogste gemiddelde woningwaarde van Nederland. Bloemendaal staat al jarenlang bovenaan in lijstjes als deze, en de verwachting is dan ook dat dit niet snel gaat veranderen. Of zal er dan toch een kentering komen en een gemeente zijn die Bloemendaal van de eerste plaats verdrijft? We gaan het meemaken.